Witte Veren, een boek recht uit het hart

Hoe maak je het onzegbare toch zegbaar? Hoe leg je aan een kind uit dat haar zusje kanker heeft? Saskia Robberechts (31) en Kim De Keyser (34) zijn de doopmeters van baby Lia die op 3 november, 13 maanden oud, in Merchtem overleed. Lia was vijf maanden toen haar ouders de vreselijke diagnose kregen: kanker. Niet alleen de ouders maar ook de doopmeters worstelden met de vraag: hoe zeg je het aan Nala, het vier jaar oude zusje van Lia?

“Dat we met het boek het televisiescherm met VTM haalde heeft het boek een enorme boost gegeven. De eerste druk is helemaal uitverkocht en er is momenteel een tweede druk in de maak. We hebben al meer dan 1.100 exemplaren verkocht. De opbrengst gaat naar een goed doel: de Appeltuin en de afdeling kinderoncologie van het UZ in Jette”.

Saskia en Kim gingen op zoek naar een boek maar … vonden er geen. Ze besloten om zelf een boek te maken maar er was heel veel schroom omdat de hele situatie zo delicaat was. Toen Lia, in de loop van een intensieve behandeling, goed bleek te reageren op de chemo werd het plan omgezet in een concreet project. Het boek, waarvoor Saskia de tekst schreef en Kim de prenten maakte, kreeg de naam ‘witte veren’.

Flavie en Floralie zijn twee flamingo zusjes. Als op een dag hun mama een paar witte veertjes ontdekt in het verendek van Floralie staat de wereld op zijn kop. Aan de hand van het verhaal van Flavie en Floralie vertellen Saskia en Kim op een zachte manier en op kleuterniveau het onzegbare: je zusje heeft kanker.

Eens het manuscript klaar was, schreven Kim en Saskia alle mogelijke uitgeverijen aan maar geen enkele was geïnteresseerd. Daarop besloten zij het boek, via de Boekmakerij, in eigen beheer uit te geven. “Het voordeel was dat het boek er helemaal uitziet zoals wij dat wilden,” zegt Saskia. “Grafisch ontwerpster Marijn Geeroms zorgde voor een aangepaste lay-out,” voegt Kim er aan toe.

Kim schreef en illustreerde eerder al Ik Blijf nog Even, een boek over zittenblijven voor kinderen en ouders. “Witte Veren is een boek dat recht uit ons hart komt,” zeggen Saskia en Kim, “en we zijn er zeer blij mee”.

Witte Veren is een mooi geïllustreerd boek op A4 formaat (liggend), 56 bladzijden en 25 paginagrote illustraties. Je kan het bestellen tegen 24,95 euro via www.witteveren.be

Topartikels bij Goeiedag.be