Het gaat de goede kant uit

Het aantal besmettingen met covid 19 daalt spectaculair in de gemeenten in de Brusselse noordrand. Wij vergeleken de cijfers van Asse (reeks 1), Merchtem (reeks 2), Opwijk (3), Vilvoorde (4), Dilbeek (5), Wemmel (6), Grimbergen (7) en Meise (8).

Waar de cijfers voor de gemeenten die aanleunen bij Brussel twee weken geleden nog bloedrood kleurden, is er nu een sterk dalende trend in het aantal besmettingen (zie blauwe grafiek). De getroffen maatregelen – hoe hard ze ook mogen zijn – hebben dus duidelijk een positieve invloed gehad. Als we de inspanningen nog even volhouden komen we in rustiger vaarwater waar het virus minder kansen krijgt om zich te verspreiden.

De relatief hoge cijfers voor Opwijk op 14 en 15 november worden grotendeels verklaard door de uitbraak van het virus in het woonzorgcentrum. Daar zijn momenteel 45 besmettingen geregistreerd. Tien bewoners zijn ondertussen overleden: 7 in het wzc en 3 in het ziekenhuis. Dat het virus, ondanks de grondige voorzorgsmaatregelen, er zo wijd verspreid is bewijst enkel nog maar eens dat we het virus enkel kunnen terugdringen door het aantal besmette personen in de maatschappij zo laag mogelijk te houden.

Om de grafieken goed te lezen. Elke gemeente heeft een cijfer gekregen (zie de eerste alinea). In de witte grafieken merken we dat de cijfers rond 13-14 november stabiliseerden, op 15 november een nieuwe piek kenden (vooral in Opwijk en Dilbeek) en daarna begonnen te dalen.

Ook in het UZ in Jette lijkt het plafond bereikt en beginnen de cijfers langzaam te dalen. De afgelopen 24 uur werden 7 nieuwe patiĂ«nten opgenomen. 14 patiĂ«nten konden het ziekenhuis verlaten. 28 patiĂ«nten worden verzorgd op de afdeling Intensieve Zorgen (incl. medium care), waarvan 16 patiĂ«nten invasief worden beademd en 2 patiĂ«nten ondersteuning krijgen van de hart- en longfuncties. Op de medium care eenheid worden 7 patiĂ«nten verzorgd.

Sinds het begin van de pandemie werden in het UZ Brussel in totaal 1023 bevestigde COVID-19 patiĂ«nten opgenomen. Daarvan hebben intussen 791 het ziekenhuis verlaten en 141 zijn overleden.

1= Asse, 2 = Merchtem, 3 = Opwijk, 4 = Vilvoorde, 5 = Dilbeek, 6 = Wemmel, 7 = Grimbergen, 8 = Meise
Topartikels bij Goeiedag.be