Hoe stem ik geldig?

Eerst even dit: elke partij die deelneemt aan een verkiezing, moet daarvoor een lijst indienen. Op die lijst zie je welke kandidaten er voor die partij opkomen in jouw gemeente of provincie. Het zijn ook die lijsten die je zal zien in het stemhokje en waar je dus een keuze uit zal moeten maken. 

Voor elke verkiezing mag je enkel stemmen uitbrengen binnen één lijst. Als je op 13 oktober gaat stemmen voor de gemeente- of provincieraadsverkiezingen, mag je uiteraard voor elk van die 2 verkiezingen voor een andere partij kiezen als je dat wil. Binnen 1 verkiezing mag je echter niet stemmen voor (kandidaten van) verschillende lijsten. 

Zodra je in het stemhokje bent, kan je per verkiezingen:

  • stemmen op 1 lijst (een lijststem)
  • stemmen op 1 of meerdere kandidaten binnen 1 lijst (naamstemmen of voorkeurstemmen)

Wanneer je stemt op een bepaalde lijst (een lijststem) en tegelijk ook op een of meerdere kandidaten van diezelfde lijst, dan zal de lijststem niet meetellen. De voorkeurstemmen voor de kandidaten worden wél meegeteld. 

Wat niét mag: stemmen op meerdere lijsten of stemmen op kandidaten van verschillende lijsten. Doe je dat wel, dan is je stem ongeldig en wordt ze niet meegeteld. 

Topartikels bij Goeiedag.be