Team Dierenwelzijn PZ AMOW opende hondenhotel

Het dierenwelzijnsteam van Politiezone AMOW bestaat bijna vier jaar. Zeven gemotiveerde leden hebben allen een hart voor dieren en een passie voor de natuur. Ze zijn gespecialiseerd in de dierenwelzijnswetgeving, als taakaccent naast de reguliere opdrachten.

Het team werkt nauw samen met Inspectie Dierenwelzijn en in netwerk met PACE-partners Politiezone TARL en Politiezone Dilbeek. Hierbij wordt knowhow en informatie gedeeld.

De wetenschap bewijst immers dat, anno 2024, dierenverwaarlozing en mishandeling nog steeds bestaat en de moraal gebiedt de politie om daarmee rekening te houden in haar werking. Ook binnen de politiezone AMOW wordt deze problematiek niet onderschat.

Politiezone AMOW neemt hierin zijn verantwoordelijkheid op en pakt dierenleed kordaat en adequaat aan. Tussen de oprichting van het team Dierenwelzijn in 2021 en heden werden reeds 666 tussenkomsten verricht en 80 administratieve taken in kader van dierenwelzijn uitgevoerd.

Het dierenwelzijnsteam streeft ook naar een passende opvang voor loslopende dieren. Zo zijn er in 2023 908 meldingen geweest van loslopende dieren op het grondgebied van de politiezone. Het merendeel daarvan zijn honden.

“Ons team heeft een mooi, veilig en geïsoleerd hondenhotel op het politiecommissariaat als tijdelijke opvang voor deze loslopende dieren,” klinkt het bij de PZ AMOW. “Wanneer geen eigenaar wordt gevonden of als deze onbereikbaar is, wordt het dier verder opgevangen in een asiel.”

Men kan bij het team terecht voor alle meldingen aangaande dierenwelzijn via pz.amow.dierenwelzijn@police.belgium.eu of tijdens de openingsuren op het telefoonnummer 02-452.50.05. Voor dringende zaken dient men steeds het nummer 101 te bellen. (eb)

(foto’s @PZ_AMOW)

Topartikels bij Goeiedag.be