Apotheker Mast: Ja, er is een tekort aan griepvaccins

Verschillende bezoekers van onze website meldden ons dat het moeilijk is om in apotheken nog aan een griepvaccin te raken. Om deze mensen van dienst te zijn namen wij contact op met Maarten Mast, burgemeester in Merchtem maar ook apotheker van beroep.

Maarten Mast bevestigt dat er te weinig dosissen vaccin beschikbaar zijn. Dat komt omdat er een ware rush is op het griepvaccin. De voorbije jaren waren er campagnes om op zijn minst de risicogroepen te vaccineren. Maar ondanks de campagnes lukte dat maar gedeeltelijk. “Nu wil iedereen een griepprik,” zegt apotheker Mast.

Het probleem is dat het vaccin elk jaar anders is. Het wordt namelijk aangepast aan de verwachte vorm van het virus voor dat jaar en dat dit maar éénmaal per jaar wordt geproduceerd.

“Als je weet dat wij als apotheker onze bestelling voor de winter in januari moeten plaatsen  – zo’n bestelling is meestal het verkochte aantal van het voorbije jaar + bijvoorbeeld 10% – en dat in maart COVID is uitgebroken…”

Het griepvaccin wordt best ingespoten tussen half oktober en half december. De laatste jaren kwam de griep steeds redelijk laat op het jaar (januari, februari).

“Risicogroepen die voorrang genieten zijn 65+, diabetici, personen met hoge bloeddruk, zwangere vrouwen, zorgverleners, … Ook dat is een deel van het probleem: er zijn zoveel risicogroepen, dat wanneer deze zich dit jaar nu wel eens laten vaccineren tegen de griep, er dus wel degelijk een tekort zal zijn, zelfs voor risicopatienten”.

Topartikels bij Goeiedag.be