Verenigingen lijden zwaar onder corona

Trooper, een digitale partner van verenigingen en goede doelen, peilde naar de financiële impact van de coronamaatregelen op het verenigingsleven. De resultaten waren weinig hartverwarmend: 95% van de verenigingen werden financieel getroffen door de coronamaatregelen, 48% verloor zowat de helft van haar werkingsmiddelen.

De hele sector is in crisis en het valt te verwachten dat de verenigingen in de toekomst gevoelig zullen moeten snoeien in hun activiteiten of ze zelfs helemaal stop zetten. Trooper vraagt dan ook nadrukkelijk om politieke aandacht voor dat sociaal kapitaal van Vlaanderen. Deze oproep wordt ondersteund door Professor Dr. Lieven Annemans die – als voorzitter van het maatschappelijk relancecomitĂ© – in het advies naar de Vlaamse Regering van 14 juli al expliciet aandacht vroeg voor het behouden en versterken van het Vlaams verenigingsleven vandaag en morgen.

Lieven Annemans, ook gekend als ‘geluksprofessor’ benadrukt dat het gedeeltelijk wegvallen van ons Vlaams verenigingsleven een zware impact op ons bruto nationaal geluk. Een belangrijk maatschappelijk streefdoel dat de laatste maanden al zware klappen heeft gekregen. 

Trooper geeft per provincie een aantal voorbeelden.

Voor Vlaams-Brabant vonden wij de getuigenis van Judoclub Zaventem wel treffend: “L eden die zich terug inschrijven krijgen dit seizoen een korting op het lidgeld voor de maanden dat we niet konden trainen. Dat beteent minder inkomsten in het nieuwe seizoen. En de kosten zijn ook hoger: er moest ook ontsmettingsmateriaal aangekocht worden wat een extra kost geeft voor de club.”

In Oost-Vlaanderen zegt de KLJ  van Wichelen: “We verliezen 80 Ă  90% van onze werkingsbudgetten t.o.v. vorig jaar. Doordat grote evenementen niet zijn kunnen doorgaan zijn we minder zichtbaar geworden om nieuwe leden aan te trekken. Betalende activiteiten zoals bioscoop, zwemmen en muurklimmen kunnen we nu niet meer aan een zacht prijsje aanbieden waardoor sommige, minder kapitaalkrachtige leden hiervoor uit de boot zullen vallen”.

Topartikels bij Goeiedag.be