Nog maar eens corona: stijgend aantal besmettingen in Halle-Vilvoorde

Sommigen beweren dat ze niet meer geïnformeerd willen worden over de stand van zaken i.v.m. de heersende coronacrisis. Het is een oude wijsheid dat de kop in het zand steken niet meteen betekent dat er geen storm meer is. Daarom willen wij u op bepaalde tijdstippen toch een stand van zaken meegeven zodat u – met kennis van zaken – zeff een oordeel kan vormen.

In Halle-Vilvoorde, het westelijk deel van de provincie Vlaams-Brabant, is het aantal coronabesmettingen de afgelopen week met een gemiddelde van meer dan 100 gevallen, gestegen tot 721 nieuwe coronabesmettingen per dag.

Daarbij wordt vooral de rand rond Brussel – net als Brussel zelf – zwaar getroffen. De hele noordrand, van Merchtem tot Vilvoorde, kleurt dieprood. Vilvoorde telt het meeste aantal besmettingen in de regio rond Brussel: 118 in de laatste twee weken. Dat zijn er 259 per 100.000 inwoners (getal tussen haakjes). Merchtem volgt met 33 besmettingen (239) en Grimbergen met 88 (232). Daarna komen Meise 44 (224), Ternat met 33 (206), Asse met 65 (194).

Opwijk en Affligem volgen al op een afstandje met elk 9 besmettingen. Het Pajottenland telt heel wat minder besmettingen. Enkel Lennik springt eruit met 11 nieuwe besmettingen (121). Het gaat hier telkens om bevestigde positieve covid 19 testen in de laatste veertien dagen.

Tussen 15 en 21 september week werden in onze provincie zo’n 25.700 tests afgenomen. 931 of 3,6% van die testen waren positief. Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt langzaam maar zeker. Z worden in het UZ in Jette momenteel 25 coronapatiënten verzorgd. Vier ervan liggen op intensieve zorgen, drie worden kunstmatig beademd (situatie op 26 september).

In Vlaams-Brabant is het reproductiegetal gestegen tot 1,204. Dat betekent dat elke besmette persoon 1,2 andere personen besmet en zo de groei van het aantal besmettingen laat toenemen. Diverse specialisten trekken aan de noodrem en drukken de bevolking op het hart om de basisregels te blijven respecteren: afstand houden, handhygiëne, mondmasker, beperkte sociale contacten.

Prof. Huisartsengeneeskunde Dirk Devroey vreest dat het oudste deel van de bevolking opnieuw in gevaar komt omdat jonge mensen besmet raken en die besmetting doorgeven.

Topartikels bij Goeiedag.be
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!