Verscherpte controles op het weggooien van afval uit de wagen

Van 5 tot 11 oktober organiseren het Vlaamse gewest en de Mooimakers de 4de Vlaamse handhavingsweek rond zwerfvuil en sluikstorten. Interza en Incovo grijpen deze actieweek aan om gedurende minstens een maand extra in te zetten op controles rond weggooien van afval uit de wagen. Sinds vorige week staan er op twintig kruispunten infoborden die chauffeurs waarschuwen voor mogelijke boetes.

“Wij hopen oprecht dat we in de komende weken zo weinig als mogelijk boetes moeten uitschrijven”, zegt Jan Buysse, directeur van Incovo en Interza. “Het is immer voor weggebruikers heel gemakkelijk om een sigarettenpeuk, blikje of papiertje nog even in de auto te bewaren tot de volgende stopplaats. Via de website van de Mooimakers kan je zelfs gratis handige afvalzakjes voor in de wagen bestellen. Toch merken we dat een kleine maar hardnekkige groep chauffeurs nog steeds de peuk of het afval de straat op gooit. Anno 2020 kan dat echt niet meer door de beugel.”

Alle gemeenten doen steeds meer inspanningen om hun grondgebied netjes te houden. “Er zijn over Incovo en Interza bijna 700 vrijwilligers die regelmatig mee het afval opruimen. We kunnen dan niet anders dan diegenen die deze inspanningen niet respecteren, streng aan te pakken. Maar het liefst zouden we dus helemaal geen boetes uitreiken”, aldus Jan Buysse.

De controles zullen worden uitgevoerd zowel door de vaststellers van Incovo en Interza, door de politiediensten en door gemeentelijke GAS vaststellers. Naast de controles komen er ook positieve acties. Wie zijn zwerfvuil correct in de vuilnisbak gooit, mag rekenen op een complimentje of een cadeautje. Op enkele kruispunten zullen de afvalzakjes gratis aan chauffeurs uitgedeeld worden.

De actie loopt in de tien gemeenten die deel uitmaken van de intercommunales Incovo en Interza. Het gaat om de gemeenten Londerzeel, Meise, Vilvoorde, Zemst en Machelen uit de Incovo-regio en Zaventem, Kampenhout, Steenokkerzeel, Wezembeek-Oppem en Kraainem in de Interza regio.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise