Nu ook ecologische paden op begraafplaatsen in Grimbergen en Lint

Door de vele positieve reacties van de bezoekers, besliste het gemeentebestuur om op alle begraafplaatsen in Grimbergen ecologische paden aan te leggen. Op het kerkhof van Humbeek werd een tijdje terug gestart met een dergelijk proefproject omdat onkruidbestrijding een uitdaging blijft.

Sinds 2015 mogen steden en gemeenten geen pesticiden meer gebruiken in hun strijd tegen onkruid. Onkruidbestrijding is sindsdien een zeer arbeidsintensieve en dus dure aangelegenheid geworden. Vooral het groenonderhoud op de begraafplaatsen was een enorme uitdaging. “Het is voor mij altijd een prioriteit geweest om voor de burgers een plek te creëren waar ze op een serene manier hun overledenen kunnen herdenken”, aldus burgemeester Chris Selleslagh (Open VLD).

Het gemeentebestuur besliste om een proefproject op te starten en het nieuwe gedeelte van de begraafplaats in Humbeek te voorzien van een ecologische verharding op de wandelpaden. Hierop kreeg het gemeentebestuur veel positieve feedback van bezoekers en daarom werd beslist om dit soort verharding aan te leggen op alle begraafplaatsen in Grimbergen.

Binnenkort zijn de begraafplaatsen in het centrum van Grimbergen en Lint aan de beurt en aansluitend zullen de begraafplaatsen in Strombeek en Beigem worden heraangelegd. De paden zullen een gedeeltelijke verharding krijgen die bestaat uit natuursteengranulaten dat met een natuurlijke bindmiddel wordt gemengd. Het bindmiddel gedraagt zich als een spons en neemt water op, waardoor het een soort lijm wordt dat de steen samenhoudt. Het voordeel van deze paden is dat ze volledig waterdoorlaatbaar zijn en ze er bij regen steeds droog en zonder plassen bijliggen. Bovendien verstenen ze ook niet na enkele zonnige weken. Wanneer er weer regen valt, wordt het materiaal opnieuw flexibel zonder dat het aan de schoenen gaat kleven.

Het draagt ook bij tot een efficiëntere manier van werken voor de grafmakers. Als ze een grafkelder moeten openmaken is de verharding zeer simpel te verwijderen en terug aan te brengen. Er zullen bij regenweer geen modderplassen ontstaan en de bezoeker zal in alle comfort de begraafplaats kunnen betreden.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise