Einde van de Op-Ale

Het gerucht ging al even rond in Opwijk en wordt nu bevestigd door Alken-Maes: het merk Op-Ale verdwijnt. Op hetzelfde moment dat dit nieuws verscheen op de website van Het Laatste Nieuws kregen wij een mail van Alken Maes. Wij hadden hen de vraag over het verdwijnen van Op-Ale al op donderdag gesteld en toen beweerde de woordvoerder van Alken-Maes nog niet op de hoogte te zijn van de stopzetting.

In de mail staat het volgende: “We zien ons genoodzaakt om de productie van onze Op-Ale stop te zetten. We zijn bijzonder fier op onze pittige, amberkleurige Op-Ale die in zijn thuisbasis Opwijk zeer geliefd is. Helaas stellen we vast dat de markt voor amberkleurige bieren, zoals Op-Ale, het zeer moeilijk heeft. Buiten de lokale omgeving rond Opwijk is de vraag naar Op-Ale spijtig genoeg vrij beperkt. Daarom hebben wij geen andere keuze dan om deze moeilijke beslissing te nemen”.

“Op-Ale wordt binnenkort een laatste keer gebrouwen in onze Affligem Brouwerij en zal in november beschikbaar zijn bij de lokale supermarkten, bier- en drankenhandelaars. Op deze manier bieden we onze trouwe Op-Ale drinker nog een laatste kans om van het bier te genieten”.

Zo komt dus een einde aan het Opwijkse bier dat in 1935 voor het eerst werd gebrouwen. De verkoop ging al een tijdje in dalende lijn. In 1958 zorgde de wereldtentoonstelling voor een spectaculaire stijging in het verbruik van Op-Ale.

De geschiedenis van de Brouwerij De Smedt gaat terug tot 1790. Tussen 2000 en 2003 werd de familiebrouwerij geleidelijk overgenomen door Alken-Maes en omgedoopt tot Brouwerij Affligem. Vandaag wordt er Affligem gebrouwen die in tankwagens naar Alken gaat om daar afgevuld te worden.

Topartikels bij Goeiedag.be