“Patron, een pintje alstublieft!”

Vanaf deze morgen kunnen we weer op café en restaurant. Onze medewerker offerde zich op en bezocht een paar cafés om te zien hoe het er aan toe ging op deze eerste dag na de lock down.

Bang

In CafĂ© Kafana zitten Marcel en Elvira zelf een koffietje te drinken. Normaal is maandag een sluitingsdag maar deze eerste dag na de verplichte sluiting willen ze niet zomaar laten voorbij gaan. “Maar het is vrij rustig. De schrik zit er bij veel mensen blijkbaar nog goed in,” zegt Marcel. Hij heeft van de verplichte rustperiode gebruik gemaakt om schermen aan te brengen tussen de verschillende tafeltjes. “Anders kunnen we de opgelegde afstand niet naleven”. Als we een fotootje hebben gemaakt opent een jong koppeltje voorzichtig de deur en vraagt of ze mogen binnen komen. Het mag. Ook een al wat ouder koppel heeft een veilig plaatsje gevonen. “We drinken thuis ook wel een Duveltje maar dat is toch hetzelfde niet”.

Bloemen

In Opwijk hebben Alain en Christel precies vandaag hun eerste dag in hun cafĂ© ’t Derp. Het is druk maar de minimum afstand wordt toch gerespecteerd. Wanneer we een pintje bestellen en dat achteloos op de toog zetten, vraagt Alain ons – terecht – om dat niet te doen. We schuiven door naar een klein zaaltje met bloemen op de biljart. Een attentie van de klanten voor de nieuwe zaak.

Barkrukken

In Peizegem heeft Luc Tilburg de toog in CafĂ© Leireken volledig ontruimd. “Ik heb mijn barkrukken zelfs middendoor gezaagd,” lacht de patron, “niet omwille van de corona crisis maar omdat ik toch van plan was om ze door nieuwe exemplaren te vervangen”. De correcte afstand tussen de tafeltjes is geen probleem. Plaats genoeg. Luc heeft van de verplichte sluitingsperiode gebruik gemaakt om zijn terras anders in te richten en een afdak voor de rokers te plaatsen. Op de toog een flacon met ontsmettingsstof. Ook hier geldt de regel: de veiligheid van de klanten staat voorop.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk