Merchtemse ‘soldaat’ wordt opgefrist

Wie vandaag over de Krekelendries reed, schrok even bij het zien dat de Merchtemse soldaat van zijn sokkel werd gehaald. Niet door vandalen maar door een firma die het monument onder handen gaat nemen. De sokkel wordt vernieuwd en verstevigd. Het bronzen beeld zelf krijgt een schoonmaakbeurt.

Op 27 november1918 – twee weken na het officiële einde van de eerste wereldoorlog – besliste de Merchtemse gemeenteraad een monument voor de oorlogsslachtoffer op te richten. Dat zou op het gemeentelijke kerkhof komen. Het ontwerp werd toevertrouwd aan beeldhouwer Ferdinand Gysen. Hij kreeg hiervoor de som van 25.000 frank.

Het beeld kwam uiteindelijk op de Krekelendries en werd op 6 juni 1920 plechtig onthuld. De teksten op de gedenkplaten werden uitgevoerd door steenhouwer Hendrickx uit Asse. De ontwerper beeldde een soldaat uit met een geweer in de hand, dat gericht is naar het oosten, in de richting van Duitsland. Zijn ene voet steunt op een gebroken zwaard waarop het opschrift “Macht gaat boven recht” is weergegeven. Maar dat kan je niet lezen als het beeld boven op zijn sokkel staat.

Topartikels bij Goeiedag.be