DNA van Vlaanderen voorgesteld via webinar

De digitalisering van onze maatschappij heeft met de corona crisis een grotere vlucht genomen. Marketeer Jan Callebaut van Callebaut Collective uit Affligem en VRT-journalist Ivan De Vadder stelden hun boek ‘Het DNA van Vlaanderen’ voor via een video conferentie. Het centrale thema in het boek is: de politici weten niet wat de Vlaamse kiezer belangrijk vindt en spelen er dus ook niet voldoende op in. Zij hekelen vooral de traditionele partijen CD&V, SP.A en Open VLD. Die partijen zagen hun deel van de kiezers in de voorbije verkiezingen afkalven van 60  tot 38%.

In de videoconferentie kwamen de partijvoorzitters Corner Rousseau (SP.A) en Bart De Wever (N-VA) vanuit hun huiskamers toelichting geven bij de commentaren van Callebaut en De Vadder. Rousseau had het over de vernieuwing van zijn partij die opnieuw aansluiting wil vinden bij de kiezers. De Wever zag zijn partij aan de rechterzijde van de stroom roeien. Op de rechteroever staat Vlaams Belang, op de linkeroever PVDA. De Wever gelooft niet in de transitie van Vlaams Belang naar een beleidspartij. Hij wil met de N-VA op federaal niveau verantwoordelijkheid nemen maar ziet enkel in confederalisme een oplossing om de patstelling te doorbreken.

Jan Callebaut was vrij hard voor de traditionele partijen die geen aansluiting vinden bij wat de kiezer van hen verlangt. Volgens hem kan enkel een combinatie van de ecologische droom van Groen met de daadkracht van N-VA een nieuw elan geven aan de politiek. Een ‘oplosssing’ die De Wever niet meteen zag zitten.

Ivan De Vadder gaf toelichting bij de inhoud van het boek en modereerde de gesprekken waaraan ook een aantal journalisten bij betrokken werden.

Het boek Het DNA van Vlaanderen verscheen bij uitgeverij Vrijdag en ligt vanaf vandaag (dinsdag 12 mei) in de boekhandels.

Topartikels bij Goeiedag.be