3de update: de laatste nieuwe cijfers tonen piek in Pepingen en Ninove

Sciensano volgt voor de overheid de evolutie van de corona-besmetting op. Recent werd het ook het aantal besmettingen per gemeente medegedeeld. De cijfers beschrijven de situatie op 8 april (woensdag). Het gaat hier uiteraard om het aantal vastgestelde besmettingen. In werkelijkheid kunnen die getallen vele malen hoger zijn. Het cijfer tussen haakjes is de evolutie sinds 4 april.

Asse                                      79 (+13)

Merchtem                          34 (+6)

Opwijk                                 17 (-)

Vilvoorde                            89 (+14)

Grimbergen                       67 (+16)

Meise                                   32 (+13)

Ninove                                 102 (+26)

Denderleeuw                   41 (+8)

Liedekerke                         23 (+4)

Roosdaal                             18 (+2)

Affligem                              29 (+6)

Dilbeek                                81 (+10)

Lennik                                  16 (+3)

Galmaarden                      14 (+3)

Pepingen                            12 (+6)

Bever                                   0

Gooik                                   7 (+1)

Herne                                   5

Dit zijn de besmettingen in absolute cijfers. We merken een forse toename in Meise (+68%), Ninove (+ 26 of een kwart meer), Grimbergen (+ 28%), Merchtem (+21%) en Dilbeek (+14%). Uitschieter is het landelijke Pepingen met een verdubbeling van 6 naar 12 besmettingen.

Als we gaan kijken naar het aantal besmettingen per duizend inwoners dan schiet ook hier Pepingen met één klap naar de top met 2,68 besmettingen per 1000 inwoners. In Ninove is dat cijfer 2,62, in Asse 2,38. Dan volgen Merchtem (2,05) en Denderleeuw (2,02). Vilvoorde heeft 1,99 besmettingen per 1000 inwoners en Dilbeek (grotere absolute cijfer maar ook grotere bevolking) heeft er 1,89 per 1000 inwoners.

Merkwaardig is dat – tot nog toe – er in Bever geen enkele besmetting werd geregistreerd. Het zuidelijke Pajottenland (Gooik, Herne, Bever) vertoont een laag aantal besmettingen. Pepingen vormt daar een onverwachte uitzondering op.

Topartikels bij Goeiedag.be