73 ha bloemen voor de bijen

Als het coronavirus geen stokken in de wielen steekt zouden de provincie Vlaams-Brabant en 41 gemeenten samen 73 hectare aan bijenvriendelijke bloemen zaaien. De honingbij is de belangrijkste bestuiver van fruit, tuinbouwgewassen en wilde planten. Als de honingbij zou verdwijnen zou dat een ernstige handicap zijn voor o.m. onze fruittelers.

De provincie gaat, via de gemeenten, niet minder dan 18.325 zakjes bloemenzaad verspreiden. Elk zakje bevat 20 gram zaden voor bloemen zoals klaprozen, korenbloemen, boekweit, dille of koriander. Dat is voldoende om 40 m² in te zaaien. Als alle zakjes ook effectief uitgezaaid worden zou er met een klap 73 ha aan bloemen bijkomen. De bloemen die gezaaid kunnen worden zijn rijk aan stuifmeel en dus de ideale maaltijd voor honingbijen.

Het gaat om de gemeenten Affligem, Galmaarden, Gooik, Grimbergen, Lennik, Liedekerke, Merchtem, Opwijk, Roosdaal, Ternat en Vilvoorde. Ook de Regionale Landschappen en imkers zetten hun schouders mee onder de actie. 

Door de maatregelen tegen het coronavirus heeft de verdeling van de zaden wel vertraging opgelopen.

Topartikels bij Goeiedag.be