WZC Hingeheem start opnieuw met ‘De Warmste Radio’

Alle woonzorgcentra in Vlaanderen werden gesloten voor bezoekers om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook in woonzorgcentrum Hingeheem in de Gasthuisstraat mag er daarom geen bezoek meer langskomen. Ook heel wat gemeenschappelijke activiteiten en evenementen met externe vrijwilligers zijn geannuleerd en de bewoners worden ook zoveel mogelijk op de eigen afdeling gehouden. Voor heel wat ouderen is het dus een zware periode nu ze geen bezoek van familie of vrienden meer krijgen.

Daarom lanceerde het woonzorgcentrum opnieuw ‘De Warmste Radio’, een evenement dat vlak voor de kerstvakantie op heel wat enthousiasme kon rekenen in het rusthuis. “Het concept blijft ongeveer hetzelfde. De bewoners van het woonzorgcentrum kunnen verzoeknummers aanvragen en boodschappen voor elkaar inspreken. Ook familie en vrienden van onze bewoners kregen al een mail om boodschappen te sturen voor de bewoners en voor het personeel om zo elkaar een hart onder de riem te steken”, zegt ergotherapeute Sarah Eerdekens. Zij was eind december samen met collega Lotte Smet ook al presentatrice van dienst.

Deze keer zullen ook de andere collega’s deel uitmaken van het presentatieteam. “We willen ervoor zorgen dat we de komende weken elke dag kunnen uitzenden tussen 9.30 en 11.30 uur. Donderdag hadden we bijvoorbeeld al meer dan twintig verzoekjes en boodschappen via mail gekregen. Maar ook de bewoners dienen verzoekjes in voor elkaar omdat ze elkaar niet meer ontmoeten nu we iedereen op de eigen afdeling proberen houden. Tijdens de kersteditie van onze Warmste Radio zakte iedereen nog af naar de cafetaria, maar nu luistert iedereen op de kamer of in de aparte leefruimtes”, zegt Sarah.

Ook de andere activiteiten worden aangepast aan de huidige situatie. “Contact met de buitenwereld is moeilijk dus we laten onze bewoners via de tablet Skypen met hun familie. We moeten hen daarbij helpen want voor velen is die technologie onbekend. Daarnaast organiseren we sommige activiteiten wat vaker dan anders zoals bijvoorbeeld de kookles. Ook zorgen we dat er voldoende boeken en puzzels voor de bewoners zijn. Zo werd de verjaardag van een vrijwilliger nog aan de venster gevierd omdat bezoek verboden was. Het is niet makkelijk, maar we maken er het beste van.”

Wie een boodschap wil nalaten of een liedje wil aanvragen voor iemand in het woonzorgcentrum, kan dat gratis door een mail te sturen naar animatiewoonzorgcentrum@asse.be.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk