Coronawolken boven Sint-Paulusprocessie

Op 28 juni zou de Sint-Paulusprocessie, door de Opwijkenaren steevast de ‘pjeireprosesse’ genoemd, door de straten van Opwijk moeten trekken. Maar … als de beperkende maatregelen om het coronavirus te bestrijden nog lang aanhouden komt de voorbereiding en daarmee ook de processie zelf in gevaar.

Met 900 deelnemers en zo rond de 5.000 toeschouwers is de Sint-Paulusprocessie één van de belangrijkste, zo niet dé belangrijkste culturele manifestatie van het jaar. Maar zoveel volk op de been brengen, kleden, schminken. Praalwagens in orde brengen, contracten met niet-Opwijkse groepen en nog zoveel meer: het vraagt tijd en werk.

“Als wij midden mei nog niet weten of tegen het einde van juni de maatregelen niet volledig van de baan zijn, is het twijfelachtig of de processie zal kunnen uitgaan. Dat is jammer maar we moeten realist blijven,” zegt Willy Segers, voorzitter van het processiecomité. Maar realist blijven dat betekent ook dat de volksgezondheid op de eerste plaats komt.

Mogelijk kan nog overwogen worden om een ‘regenversie’ van de processie op het getouw te zetten, d.w.z. een afgeslankte processie zoals al een keer het geval was bij extreem slecht weer. Maar als het geluk Opwijk en het Sint-Pauscomité toelacht, komt er toch een 118de editie van de processie, mét Kardinaal Jozef De Kesel als eregast.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk