Oppèk onze thuis! Dat is Erfgoeddag 2024

Wat maakt een huis tot een (echte) thuis? “Erfgoeddag op zondag 21 april 2024 zoekt uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Want ‘Thuis’, dat betekent voor iedereen iets anders,” aldus schepen van Cultuur Jan Couck.

“’t Opwijks Archief organiseert een wandeling langs rustige, verrassende Opwijkse hoekjes. Aan elke halte kan je aan de hand van een QR-code een verhaal beluisteren, soms ook bekijken. “

Getalenteerde Opwijkenaren e.a. vertolken hierin hun eigen thuisgevoel:

• Dorpsdichters Nele Bruynooghe, Jos Tilley en Eddy Hillaert

• Toneelverenigingen Sterrenregen en de Bloeiende Wijngaard

• Dialectkenner Jean-Paul Van der Elst

• Schalkse vertellers Ineke Segers en Wilfried De Koster

• Taalkunstenaars Karel Lesy en Katrien De Nil

• Cartoonist Nick Van Bever

en geven een inkijk in hun belevingen rond onder meer fotocollecties, familierecepten, Opwijks dialect, zang en muziek, feesten, spreuken …

Bij elk thema nodigen een aantal open vragen de wandelaars uit om eens dieper na te denken over hun eigen thuisgevoel. Om zo het eigen verhaal te delen en herinneringen te herbeleven. Deelnemers hebben dus zeker hun smartphone mee op de wandeling. Ook een hoofdtelefoon kan helpen om alles goed te beluisteren.

De Erfgoedwandeling start op zondag 21 april, maar er is tijd tot eind mei 2024 om de zoektocht te realiseren. Wie de tocht maakt op Erfgoeddag wordt getrakteerd op iets lekkers bij de eindhalte.

Deelnemingsformulieren zijn te verkrijgen op zondag 21 april 2024 tussen 14 en 18 uur in de schuur van Gemeenschapscentrum Hof ten Hemelrijk, Kloosterstraat 7. Nadien vind je ze in de bibliotheek, Opcura, het toeristisch infopunt of via www.opwijk.be/erfgoeddag-2024.

Drop het deelnemingsformulier vóór 8 juni 2024 in ‘t Opwijks Archief, de bibliotheek, Opcura of het toeristisch infopunt en maak kans op leuke prijzen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk