Dit jaar geen paddenschermen in het Perreveld

Passanten en omwonenden zullen het zeker opgemerkt hebben dat er voor het eerst na meer dan 20 jaar geen paddenschermenstonden langs de wegrand in het Perreveld . Deze werden traditioneel geplaatst om padden, kikkers en salamanders te beletten om de straat te dwarsen. De dieren werden in ingegraven emmertjes opgevangen en ‘s morgens en ‘s avonds door vrijwilligers van Natuurpunt veilig naar de overkant van de weg gebracht, richting voortplantingspoel.

“De reden is dat het aantal padden de laatste jaren steeds maar afnam. In 2021 en 2022 werden respectievelijk 22 en 12 diertjes overgezet. Daarom werd Dit jaar besloten om de toch zeer arbeidsintensieve aanpak met schermen en emmertjes achterweg te laten en over te schakelen op een raapactie. Wanneer de paddenweerman een geschikte avond voorspelt, gaan vrijwilligers ter plaatse, rapen de op pad zijnde dieren op en brengen deze naar de overkant,” aldus Marc De Maegdt van Natuurpunt Ijsvogel-Opwijk. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk