EMO en Derdewereldhuis Opwijk vragen aandacht voor mensenrechten in Qatar

Op 20 november breekt de Rode Duivels-gekte weer los met de start van het WK voetbal. Bij de start van dit internationaal sportevent lanceren de adviescommissie Derdewereldhuis Opwijk en voetbalclub Eendracht Mazenzele Opwijk samen een statement, “Zet mensenrechten niet buitenspel”, over de mensenrechten in gastland Qatar.

Tom Bosman, voorzitter van de adviescommissie Derdewereldhuis: “Het WK moet vooral een sportfestijn zijn, niet alleen voor de mensen voor, maar ook voor iedereen achter de schermen. Qatar had in het verleden al geen al te beste reputatie op het vlak van arbeids- en mensenrechten. En al snel bleek uit de eerste rapporten rond de bouw van stadions en hotels dat de werkomstandigheden ronduit abominabel zijn. Zo’n 6.750 arbeidsmigranten lieten het leven op werven tijdens de voorbereidingen van het tornooi. Nationale en internationale vakbonden en ngo’s, mensenrechtenorganisaties en de FIFA hebben zich de voorbije jaren hard ingezet om de schendingen aan te kaarten.

Met succes: in 2020 engageerde Qatar zich om de wetgeving te verbeteren. Het systeem is niet perfect, maar de arbeidswetten zijn er nu. Een verbetering voor zowel de arbeiders van de WK-infrastructuur als het huispersoneel en alle andere arbeidsmigranten actief in moeilijke omstandigheden. Dé grote uitdaging is de verdere uitvoering en het afdwingen van de mensenrechten, ook en vooral wanneer na het WK de ogen van de wereld niet langer gericht zijn op Qatar. Daar willen we mee voor oproepen. We geven samen een duidelijk signaal dat we de mensenrechten niet buitenspel laten zetten.”

Mario Matthys, voorzitter van Eendracht Mazenzele Opwijk (EMO): “Respect is het fundamentele principe waarop onze club gebouwd is: respect binnen de club maar ook met aandacht voor respect waar ook ter wereld. Als lokale club zijn we gepassioneerd door voetbal maar tegelijkertijd willen we tevens onze maatschappelijke verantwoordelijkheid opnemen. We kunnen deze boodschap brengen aan onze vele (jeugd)spelers en -speelsters en hun ouders en vinden het dan ook onze rol om die taak op te nemen. Op die manier kunnen we mee sensibiliseren en het sportieve aspect koppelen aan het maatschappelijke.” (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk