Natuurpunt blij met tweede natuurgebied waaronder Tiebos

En of ze bij Natuurpunt Merchtem blij zijn met hun nieuwste aanwinsten! De aankoop van Tiebos is een opportuniteit en met het beheer van het vlakbij gelegen natuurgebied Schermershoek geeft dat een gebied met een oppervlakte van meer dan 7 hectare. Meteen het tweede natuurgebied naast de Paddebroeken.

Voorzitter Alain De Cré: “We zijn natuurlijk superverheugd dat we dit kunnen realiseren. Recent kreeg Natuurpunt Merchtem een nieuw natuurgebied in beheer, genaamd “Schermershoek”. Het terrein omvat een weide met poel, een rietveld en enkele mooie bossen gelegen langs de Grote Molenbeek. Deze beek kronkelt zich op de grens tussen Merchtem en Mollem diep door het landschap. Het is een prachtig gebied met afwisselend kleine bossen, weiden en velden. Je kan het wandelend ontdekken tussen wandelknooppunten 409 en 201. Het gebied biedt zeker nog mogelijkheden voor natuurontwikkeling. Het maakt deel uit van het nieuwe project “Grote Molenbeek en zijbeken” dat Natuurpunt Asse en Natuurpunt Merchtem samen zijn opgestart.”

“Maar er is natuurlijk Tiebos. We kregen onlangs de kans eigenaar te worden van Tiebos, een bijzonder stukje Merchtemse natuur met geschiedenis. Tiebos of ‘het diep bos’ ligt binnen dit projectgebied van de Grote Molenbeek, vlakbij de Ichelgemmolen. 

De aankoop gebeurde gedeeltelijk met subsidies en deels via de GNOP van de gemeente Merchtem, waarvoor dank!  Voor de restfinanciering werd een beroep gedaan op de leden van Natuurpunt Merchtem. Die oproep viel niet in dovemansoren en werd gul beantwoord. Dat bewijst nog eens dat er nood is aan toegankelijke natuur dicht bij huis. De enthousiaste reacties bij de leden logen er niet om. Veel Merchtemnaren hebben herinneringen aan Tiebos als de plek waar ze als kind gingen spelen, of waar ze afspraken met hun eerste lief.”

In Tiebos werd vroeger zwarte mergel ontgonnen, die gebruikt werd als bemesting. De oude groeve bepaalt nog altijd het reliëf van de plek en verklaart ook de naam. Het bos van ongeveer 1 ha is dicht begroeid met bomen als els, hazelaar en esdoorn. Het vormt een ideaal broedgebied voor veel vogels. In 2010 werd Tiebos door de leden van Pasar verkozen tot mooiste plekje van Merchtem. Hoeft na al die lof nog gezegd dat dit perceel in goede handen is? (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk