OPcura W.V. neemt deel aan Dag van de Zorg 2022

Dag van de Zorg vzw wil mensen een unieke blik bieden achter de schermen van de zorg- en welzijnssector. Er is voor ieder wat wils: tal van algemene en psychiatrische ziekenhuizen, woonzorgcentra, kinderdagverblijven, voorzieningen voor personen met een beperking, innovatieve bedrijven, scholen, dagverzorgingstehuizen, dienstencentra, thuiszorgwinkels …openen op 15 mei 2022 voor het elfde jaar op rij hun deuren.

Meer dan driehonderd organisaties in Vlaanderen en Brussel verwelkomen het publiek met open armen. Ook Welzijnsvereniging OPcura, met een zorgcampus in de Kloosterstraat te Opwijk, neemt hieraan deel met een mooi en interessant programma aan van 14 tot 18 uur.

Voorzitter Peter Beerens: “Via infostands maken bezoekers kennis met onze diensten en werking en kunnen zij interactief onze (preventieve) ondersteuning aan ouderen, mantelzorgers, de buurt … beleven.

De rondleidingen doorheen het woonzorgcentrum, centrum voor dagverzorging en serviceflats bieden een blik voor én achter de schermen van onze zorgcampus. Bezoekers kunnen onze openstaande vacatures raadplegen en ter plaatse hun sollicitatiebrief invullen en achterlaten.

In de cafetaria van het lokaal dienstencentrum Den Hopstaak kan iedereen genieten van een verfrissend drankje, een verwenkoffie of zelfgemaakte pannenkoeken. Om 15.30 uur trakteren wij de bezoekers op een optreden van Vanessa Chinitor en Dirk Bauters. Dag van de Zorg is er ook voor het hele gezin met een doe- en zoektocht voor kinderen. Elke deelnemer wint een prijs.Wij verwelkomen bijgevolg iedereen met open armen op zondag 15 mei vanaf 14 uur. De eerste 100 bezoekers ontvangen een leuke goodiebag.”

“Het zorgaanbod wordt ook uitgebreid. Welzijnsvereniging OPcura baat een zorgcampus uit met o.a. een centrum voor kortverblijf met drie kamers, verbonden aan woonzorgcentrum De Oase,” vervolgt Beerens. “Vanaf de zomer 2022 zal ook nachtopvang georganiseerd worden binnen ons erkend kortverblijf.

Nachtzorg is bestemd voor ouderen (met dementie) die nog zelfstandig of met familie thuis wonen, maar waarvoor de verzorging ’s nachts (te) zwaar is geworden. Nachtopvang maakt het dan mogelijk om ’s nachts deskundige en professionele hulp te ontvangen. Tevens ontlast dit de mantelzorger. Zo zal nachtopvang de zorg thuis sterk ontlasten en maakt het het op deze manier mogelijk om langer thuis te blijven wonen. Woonzorgcentrum De Oase is hiermee een van de eerste woonzorgcentra uit de bredere regio die een dergelijke nachtopvang zal aanbieden.

Daarnaast baat welzijnsvereniging OPcura ook het centrum voor dagverzorging ’t Zonnedal uit, waar ouderen tijdens de dag aangepaste zorg en ondersteuning kunnen krijgen. Ook deze dienstverlening zorgt ervoor dat ouderen langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven en dat de mantelzorger ontlast wordt. Tot op heden kunnen gebruikers slechts met volledige dagen naar de dagopvang komen. Vanaf de zomer 2022 wil welzijnsvereniging OPcura dit ook uitbreiden naar dagopvang met halve dagen. Er zal een voormiddag- en namiddagblok voorzien worden, zodat ingespeeld kan worden op specifieke vragen van mantelzorgers. Door deze verhoogde flexibiliteit in de dagopvang zullen meer ouderen op deze dienstverlening beroep kunnen doen.” (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk