Leeshelden in de Opwijkse bibliotheek

Ook de Opwijkse bib nam dit jaar deel aan het project ‚ÄúLeeshelden‚ÄĚ. In dit project, waar verschillende gemeenten uit Vlaams-Brabant zich voor engageerden, gaan kinderen van het 2de¬†en 3de¬†leerjaar, die moeite hebben met lezen, spelenderwijs om met Nederlandse teksten.

Wekelijks komen ze samen in een bibliotheek om boeken te lezen en deze creatief te bespreken. Van die speciaal geselecteerde boeken bespreken ze samen het verhaal met een gevormde vrijwilliger. Ze spelen spelletjes, gaan bouwen, acteren, verzinnen of laten ze hun creativiteit de vrije loop tijdens knutselactiviteiten! Geen gewone leesclub dus maar interactieve momenten die van lezen een heel avontuur maken!

‚ÄúDe bibliotheek van Opwijk werkt voor Leeshelden samen met zes scholen. Er zijn vier groepen van een vijftal kinderen actief,‚ÄĚ zegt Jan Couck, schepen van cultuur van Opwijk.

‚ÄúDe kwaliteit van ons onderwijs staat of valt met de kwaliteit van het lezen. Zeker in de Vlaamse Rand is het belangrijk dat alle kinderen goed Nederlands kunnen lezen. Dat helpt hen op school en in hun latere beroepsleven. Leeshelden is een goed initiatief dat inspeelt op het wegwerken van taalachterstand bij kinderen,‚ÄĚ benadrukt Gunther Coppens, gedeputeerde van Vlaams karakter en onderwijs van de provincie Vlaams-Brabant. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk