Erfgoeddag maakt school!

Zondag 24 april is het Erfgoeddag en het thema dit jaar is het onderwijs of meer bepaald het schoolleven van vroeger. En ook in Opwijk gaat men terug naar school! Plaats van afspraak in de ontmoetingsruimte van Tskool, Steenweg op Aalst, 59.

Daar is de tentoonstelling “Van lei tot smartboard” doorlopend te bezichtigen van 10 tot 18 uur. Het regulier onderwijs maakt gebruik van pedagogische hulpmiddelen die met de tijd evolueerden. Deze evolutie wordt in tijdsblokken gepresenteerd tijdens de tentoonstelling.

’t Opwijks Archief duikt in het rijke schoolleven en –verleden. Alles is ondertussen dermate geëvolueerd met moderne technieken maar wie kent nog de griffel en de lei, het krijtbord en bordwissers, de inktpot en de alom gekende wandplaten gaande van landkaarten tot de evolutie van de meikever? Het was er allemaal op terug te vinden en het was voor de leerlingen telkens weer bewonderend kijken wanneer er alweer een tafereel werd afgerold!

De jeugd maakt op de expositie kennis met de leermethodiek van vroeger, hen onbekend, en grootouders van nu ervaren de hedendaagse gedigitaliseerde hulpmiddelen die stilaan standaard worden. Zijn de leerdoelstellingen dezelfde gebleven?

Daarnaast is er ook nog de familiebelevenis: Tskool is cool! – Productions & zonen. Slapstick maken is een vak, het vergt jaren … Nu ja … toch enkele minuten om zich als komisch acteur voor de camera te werpen. Speel je mee in de film van grappige schoolscènes in “de school van vroeger”-stijl? Dat wordt ter plekke gecreëerd, gefilmd, met bekwame spoed gemonteerd en meteen vertoond. Filmtalent zal er meteen uitspringen!

Iedereen is in Tskool van harte welkom en het is gratis bovendien. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk