Opwijkse brouwers in de kijker te Merchtem

Op een bierproefavond van de Merchtemse KWB trokken twee Opwijkse bierbrouwers de aandacht. Fozzie De Clerck en Margaux van Puyvelde stelden hun producten voor en die vielen best in de smaak. Laatstgenoemde, bio-ingenieur van opleiding, kon gepassioneerd over het brouwen vertellen en presenteerde haar twee bieren. De eerste was een blonde Heldin – Flanders IPA (Indian Pale Ale) van 6,8°. “Het is een bier van hoge gisting en met nagisting op de fles. Het heeft een fruitig aroma door het toevoegen van twee Amerikaanse hopsoorten, Mosaic en Amarillo.  Die hoppige bieren zijn ook langer houdbaar,” aldus de sympathieke brouwster.

Haar tweede bier was Heldin Bonny Red. Dat is koperrood bier, hergist op fles, met de frisse toets van citrus en een alcoholgehalte van 7%. “Hiervoor werd hop van een Opwijks hopveld gebruikt maar de moutsmaak voert hier toch de boventoon.”

Maar het was Fozzie De Clerck die de avond mocht openen met zijn “Secondje”. “Dat is een bleek en zoet bier van 6,5% en ik heb zowat er zowat vijf jaar over gedaan om het juiste recept te vinden. Ik vond een brouwerij om het te maken volgens mijn eisen, de vrienden vonden het goed en de trein was vertrokken. Er is ook een bijpassend glas;” aldus Fozzie, die rechts staat op de foto, geflankeerd door Sebastian Dohmen van Brasserie Vandekelder. Links zit Margaux Van Puyvelde.

De comeback van Op-Ale komt er niet, de Affligembrouwerij in Opwijk is een aflopend verhaal maar met deze twee brouwers lijkt de toekomst wel verzekerd. (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk