Kwart minder sluikstorten in 2021: “Onze specialisten worden steeds meer bedreven in het betrappen van daders”

Na een moeilijk coronajaar 2020 is er in 2021 opnieuw sprake van een flinke daling van de hoeveelheid sluikstorten op gemeentelijk domein. Zowel bij intercommunale Incovo als bij Interza wordt over twee jaar een daling met 25 % genoteerd. De inspanningen worden echter verder gezet. Zo komen er zes sluikstortcamera’s bij.

Intercommunales Incovo en Interza voeren sinds 5 jaar in samenspraak met de gemeenten en Mooimakers een doorgedreven sluikstortbeleid en dat werpt stilaan zijn vruchten af. Het rapport voor 2021 is alvast erg gunstig. Zowel bij Incovo als bij Interza wordt over twee jaar een daling met 25% genoteerd. Vergeleken met enkel 2020 is de daling zelfs nog groter.

“Dat betekent niet dat we op onze lauweren willen rusten”, geven voorzitters Eddy Vranckaert (Incovo) en Marleen Ral (Interza) aan. “Zonder doorgedreven beleid, gaan de sluikstorten onvermijdelijk weer stijgen. De druk blijft erg groot, zeker rond de industrieterreinen, autosnelwegen en de grens met het Brussels Gewest.”

Interza en Incovo werken ook met de gemeenten samen rond het beheer van de afvalbakjes. Ook daar blijkt er goed nieuws. Nooit eerder werd er zoveel afval via de bakjes ingezameld als in 2021. Tegelijk daalde het ‘misbruik’ van de afvalbakjes waarbij afval van thuis in of naast de bakjes werd gedropt.

Vorig jaar kwamen er bij de beide intercommunales maar liefst 430 zwerfvuilvrijwilligers of ‘Propere Burgers’ bij. “Het engagement om mee te werken aan een propere gemeente is enorm. Nooit eerder waren er zo veel vrijwilligers. Ook scholen, verenigingen en bedrijven doen mee.”

Door de inzet van alle vrijwilligers samen werden in 2021 niet minder dan 5219 zakken zwerfvuil verzameld. Dat zijn samen honderdduizenden wikkeltjes, blikjes, doosjes en peukjes die niet langer op de grond liggen. “Een enorme inspanning. We zijn er de vrijwilligers ontzettend dankbaar voor. Het legt meteen ook de lat hoog voor de intercommunales en gemeenten: wij willen niet achterblijven bij de enorme inspanningen van de vrijwilligers. Dit jaar steken we dus nog een tandje bij.”

Die extra inspanning gebeurt door de aankoop van zes bijkomende sluikstortcamera’s. “Deze extra camera’s zullen de kans op betrappen nog verhogen”, zegt directeur Jan Buysse van Incovo en Interza. “Vorig jaar deden Incovo en Interza samen meer dan 300 vaststellingen rond daders van sluikstorten. Er werden voor tienduizenden euro’s aan boetes en schadevergoedingen uitgeschreven. Ieder jaar stijgt dit bedrag, ook omdat de specialisten bij Incovo en Interza steeds meer bedreven worden in het betrappen van de daders.”

Interza is bevoegd in Zaventem, Steenokkerzeel, Kampenhout, Wezembeek-Oppem en Kraainem. Het Incovo-gebied omvat Vilvoorde, Zemst, Machelen, Londerzeel en Meise. Vanaf dit jaar voegt ook de gemeente Grimbergen zich bij het sluikstortbeleid van Incovo aan.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise