UPDATE : Kerstmarkt in afgeslankte vorm

CD&V trekt aan de bel in verband met de plannen van het gemeentebestuur voor een ‘nieuwe’ kerstmarkt. Die zou plaatsvinden op 4 en 5 december in een nieuwe vorm. Op zaterdag 4 december (van 19 tot 22 uur) zou Jeugdhuis Nijdrop zorgen voor een winterhappening in het park van Spechteshof. Naast animatie zouden er een vijftal standjes zijn met spijs en drank, uitgebaat door erkende Opwijkse verenigingen.

Op zondag 5 december (van 13 tot 18 uur) zou er dan een kerstmarkt zijn, een wintermarkt eigenlijk. Ook hier zouden vijf verenigingen een eet- of drankstand kunnen uitbaten om de kas van de vereniging te spijzen. Zowel voor zaterdag als voor zondag zouden de kandidaat verenigingen door lottrekking gekozen worden.

Hier wringt volgens CD&V het schoentje. Wanneer meer dan 10 verenigingen zich kandidaat stellen zullen er onvermijdelijk een aantal uit de boot vallen. Zij kunnen de extra steun voor de verenigingskas dan wel op hun mouw schrijven. CD&V is dan ook geen voorstander van de vernieuwde formule.

Schepen Jan Couck reageerde namens N-VA en Open VLD. Wij vatten zijn reactie samen.

“De laatste editie van de kerstmarkt op zaterdag verliep niet zoals we gehoopt hadden. Er moest nog meer gemeentepersoneel ingezet worden dan vroeger. Daarom en wegens de coronabeperkingen besloten we het idee van een openluchtfuif te verlaten. De coronamaatregelen zouden ons verplicht hebben van de kerstmarkt een coronasafe evenement te maken met een volledig gesloten tent met twee bewaakte in- en uitgangen. Het gemeentebestuur snapt dat de mensen uitkijken naar activiteiten zoals voor de pandemie’.

“We willen de verenigingen tegemoet komen door ze allemaal een plaatsje te geven op de zondagse kerstmarkt rond de kerk. Verspreid over het parcours rond de kerkwat ons toelaat om er een veilig evenement van te maken. Er zijn ook nog een vijftal plaatsen voor verenigingen die willen meewerken op zaterdag aan het vernieuwde concept”.

“We willen als gemeentebestuur openstaan voor vernieuwing, maar deze ook grondig evalueren en wijzigen, zelfs terugschroeven, als het niet zijn gewenste effect beoogt. Het gemeentebestuur gaf de vrijetijdsdiensten tevens de opdracht om een nieuw concept, doch naar analogie met de kerstmarkt, uit te werken met als doel een winstgevende organisatie voor onze verenigingen binnen een correcte financiële en logistieke ondersteuning. Begin volgend jaar willen we dan ook in dialoog gaan met alle geïnteresseerde verenigingen om van dit evenement een groot succes te maken”.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk