Paardenprocessie in coronaversie

Ook dit jaar komt er geen ‘grote’ paardenprocessie. Het was te kort dag en de coronamaatregelen te onzeker om een normale editie van de paardenprocessie op het getouw te zetten. Even werd met het idee gespeeld om een processie te organiseren met alleen de Opwijkse groepen. Maar ook dat leek niet te verzoenen met de voorzichtigheid in coronatijden.

Het wordt dus een miniversie met een ingekort parcours en een week later dan normaal. Het wordt dus het tweede kermisweekend. Willy Segers, voorzitter van het Sint-Pauluscomité, verduidelijkt in een interview in Het Nieuwsblad: “Op vrijdag 2 juli om 19 uur wordt een mis opgedragen aan de versierde Sint-Pauluskapel. We zullen Hoplanders (paarden n.v.d.r.) uitnodigen als verwijzing naar onze traditionele paardenprocessie. Op het graspleintje rechtover de kapel openen we een café met een paar terrassen, vanzelfsprekend volgens de coronaregels.”

“Op zondag 4 juli, na de hoogmis, vindt dan een alternatieve rondgang plaats vanaf de Singel via de Schoolstraat, de Karenveldstraat en uitzonderlijk de smalle Processiestraat. Alleen het Sint-Paulusbeeld en de relikwie van onze patroonheilige worden in de stoet meegedragen. Elke Opwijkenaar mag in eigen kledij als pelgrim mee opstappen in de stoet, die geopend wordt door paarden”.

Op het einde van de rondgang is er geen zegening en ook geen receptie, dit om samenscholing van grotere groepen te voorkomen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk