Kleinere restafvalzak voor zelfde prijs blijft beroeren

De kleinere restafvalzakken voor dezelfde prijs blijft bij sommige bewoners voor oprispingen zorgen. Vooral mensen met jonge kinderen of senioren met een aandoening die luiers nodig hebben, voelen zich de pineut en krijgen de steun van PVDA dat op dezelfde nagel blijft kloppen.

Op de voorbije gemeenteraad ging de oppositiepartij opnieuw de clinch met het stadsbestuur over de kwestie. “De stad beweerde steeds dat de invoering van de nieuwe vuilniszakken goedkoper zou uitkomen voor de Vilvoordenaar”, zegt gemeenteraadslid Sander Barrez (PVDA). “Volgens hun berekeningen zou een gemiddeld gezin per jaar tien euro op afvalkosten zal besparen, maar die studie waarop het stadsbestuur zich baseert blijkt onbestaande.”

“We krijgen berichten binnen van mensen die luiers nodig hebben en die zien hun aantal gebruikte restafvalzakken, en dus ook de wekelijkse kosten, enorm stijgen. Terwijl deze gezinnen enkele maanden geleden nog 1,8 euro betaalde voor een restafvalzak van 60 liter betalen zij nu hetzelfde bedrag voor een zak van maar 45 liter. Uit een studie van ‘Ovam 2’ blijkt dat de restafvalzak voor 11,5% uit hygiënische producten bestaat. Gezinnen met baby’s maar ook veel senioren met een aandoening zijn nu financieel de dupe. Van de 440 Vilvoordenaren die ondertussen onze petitie al tekenden komen pijnlijke verhalen naar boven.”

“Ik betaal elke maand dubbel zo veel aan afvalzakken dan voorheen”, bevestigt Patricia Booen (60) uit de Breemputstraat. “Mijn man is zwaar ziek en heeft dagelijks een zestal pampers nodig. Wij hebben ook een droogtoilet boven en dan is er nog het afval uit de kattenbak, want ik heb drie katten. Dat is allemaal voor de restafvalzak. Normaal had ik twee à drie volle bruine restafvalzakken per week. Dat was al een budget voor mij, maar nu is dat verdubbeld. In plaats van 20 is dat dus 40 euro per maand geworden.”

Schepen Katrien Vaes (Open VLD) blijft benadrukken dat wie goed sorteert een enorme besparing kan doen. “Alles heeft te maken met de invoering in april van de P+MD zak. Hierdoor moge alle plastic verpakkingen in de blauwe zak. Eenmaal de sorteerrichtlijnen volledig ingeburgerd, zal er dus veel minder restafval zijn, maar het zal gemiddeld zwaarder wegen. Om te vermijden dat de afvalzakken te zwaar worden voor de ophalers, maakt Incovo ze 15 liter kleiner. De PMD-zakken maken we echter 15 liter groter. Dat compenseert perfect.”

Wie goed sorteert, zal volgens Vaes gemiddeld 40% minder volume aan afval hebben, terwijl de zakken slechts 25% kleiner worden. “Een goede sorteerder zal dus 15% minder restafvalzakken moeten kopen. Rekenen we dit om naar het gemiddeld verbruik aan restafvalzakken per gezin en per jaar betekent dat 10 euro.”

Vaes geeft wel toe dat het gaat om gemiddelde waarden. “Er zijn inderdaad groepen met specifiek afval. Misschien moet er daar vanuit het sociaal beleid aan tegemoetgekomen worden. Er zullen dus wel mensen zijn die minder besparen, net zoals er sommige mensen zijn waarbij het verschil nog groter is. Na één maand is er effectief wel reeds een daling van het opgehaald gewicht aan restafval met tien procent in Vilvoorde. Er is dus geen reden om te twijfelen aan de eerdere berekeningen, integendeel.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise