Nick Van Bever maakt karikaturen van Opwijkse figuren

Niets zo leuk als een goed gemaakte karikatuur.  Het lijkt eenvoudig om een karikatuur te maken maar … schijn bedriegt. “Het moet er wel boenk op zijn,” zegt Nick Van Bever (26). Nick volgde de opleiding schilder-decorateur in ’t Schoolhuis in Opwijk. “Karikaturen maken heb ik in de klas niet geleerd maar er was wel een leraar die zoiets deed. Dat boeide me en ik heb het eigenlijk mezelf geleerd. Ik ben ook lid van OKV Sjchièf en voor onze groep maak ik logo’s en wagenontwerpen. Ik heb ook al meegewerkt aan Aalst Karnaval met tekeningen en ontwerpen. Dat is een goede leerschool want je leert denken in drie dimensies”.

Eigenlijk is Nick al tekenend opgegroeid. “Ik speelde niet met speelgoed maar wilde alleen maar tekenen. Eerst op papier, de laatste tijd digitaal op de tablet. De ene karikatuur is ook de andere niet. De ene doe ik op vijf minuten aan een andere werk ik soms wel een uur. Typisch voor een karikatuur is dat je een lichaamskenmerk (lange neus, grote oren, …) van een persoon gaat overdrijven maar het moet grappig zijn en niet kwetsend overkomen”.

Momenteel werkt Nick aan een reeks met bekende Opwijkse dorpsfiguren als De Witte van Zones, Boerman en Lydia (de dame met de gans). Foto’s van dorpsfiguren die al overleden zijn probeert hij via het Heemkring te verkrijgen. “Maar die zijn niet altijd even scherp en vaak ook heel klein. Dan is het niet zo makkelijk om daar een goede karikatuur van te maken makkelijk om daar een goede karikatuur van te maken”. Nick zou graag van zijn hobby een beroep maken. Hij bezit als stapels en stapels tekeningen en karikaturen, netjes in mappen verzameld.

Wie neemt het initiatief om eens een tentoonstelling met werk van Nick te organiseren?

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk