Rubensveld blijft open ruimte

Opwijk gaat twee van zijn woonuitbreidingsgebieden veranderen van bestemming. Het Rubensveld en de Korruit zouden zo hun statuut van woonuitbreidingsgebied verliezen. Dat is de essentie van de beslissing van de gemeenteraad van 23 juni. De gemeenteraad keurde unaniem het bestek goed voor het opmaken van twee ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUPs), één voor elk van de genoemde gebieden.

Voor het Rubensveld werden al in 2012 plannen opgemaakt (door een projectontwikkelaar) om het gebied aan te snijden voor het realiseren van groepswoningbouw. De gemeente Opwijk heeft zich daar altijd al tegen verzet en kreeg onlangs nog de steun van de Bestendige Deputatie die een vergunning weigerde te geven.

“Het is nu het juiste moment om het gebied definitief te herbestemmen tot open ruimte,” zegt schepen Inez De Coinck (N-VA). Zij wijst erop dat het gebied te ver ligt van het centrum en de voorzieningen en dat er, dichter bij het centrum, voldoende projectzones beschikbaar zijn. Bovendien is het gebied watergevoelig en zou het niet verstandig zijn opnieuw massaal te gaan verharden.

Ook het gebied Korruit blijft gevrijwaard. Dat gebeurt vooral als compensatie voor bestemmingswijzigingen van o.m de Tesseskouter en de site Colruyt.

Wat de uiteindelijke bestemming van beide gebieden zal zijn moet blijken uit het ontwerp van de beide RUPs. Voor de opmaak wordt 30.000 euro voorzien.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk