Jan Vanderstraeten werd 102

Het is niet iedereen gegeven: 102 jaar worden. Jan Vanderstraeten mocht vorige week 102 kaarsjes uitblazen in WZC De Oase. Figuurlijk dan want 102 kaarsjes dat is niet niks. Jan werd op het einde van de eerste wereldoorlog geboren in de Coenstraat in Opwijk. Jan werd geboren in een gezin van 9 kinderen waarvan 6 meisjes en 3 jongens. Jan was de oudste.. Zijn vader Petrus was een kleine landbouwer, moeder Josephine huisvrouw. Jan is tot 12 jaar naar school gegaan bij de zusters in Nijverseel. Als oudste van de kinderen werd Jan ook ingeschakeld in het huishouden en het landbouwbedrijf.

Jan werkte eerst in de Manta maar op 20-jarige leeftijd werd hij schrijnwerker. In die periode leerde hij ook zijn vrouw Julia kennen op de kermis. Zij woonden eerst naast de ouders van Julia. Vanaf 1958 woonden zij op de Steenweg op Aalst. Jan en Julia hadden daar een oud huis gekocht dat Jan bijna volledig zelf verbouwd heeft tot een knusse woning  waar hij terecht fier op was. Het huwelijk van Jan en Julia werd bezegeld met een zoon Pierre. Ondertussen heeft Jan ook twee kleinkinderen, Kristel en Mark, en vier achterkleinkinderen.

Sinds 16 november 2016 verblijft Jan in woonzorgcentrum “De Oase” waar Jan nog kan genieten van een babbeltje slaan, met de kaarten spelen of televisie kijken.  Omwille van de coronamaatregelen werd zijn verjaardag minder groots gevierd dan zijn 100e en 101e verjaardag, maar daarom niet minder gezellig: met zijn medebewoners een aangepast ontbijt en een receptie met een hapje en een drankje om vervolgens door te schuiven naar onze polyvalente zaal Satijn waar Jan in zijn bubbel met zijn naaste familieleden kon genieten van een lekkere maaltijd en als afsluiter verjaardagstaart met koffie.

Na drie maanden bezoekverbod in het woonzorgcentrum was samen eten met zijn familie het mooiste verjaardagskado dat Jan kon krijgen. Jan genoot dan ook ten volle van dit samenzijn.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk