Stad zoekt tijdelijke invulling voor Focquet-site: iconische blauwe loods moet jonge voetbaltalentjes kansen bieden

De stad is op zoek naar een tijdelijke invulling van de site Focquet in de wijk Broek, een markant overblijfsel uit de oude industriële geschiedenis van Vilvoorde. Het terrein met de iconische blauwe loods, is onderdeel van een reconversieproject waarbij naar een mix van wonen en gewone bedrijven wordt gestreefd, weg van zware industrie. In afwachting van een definitieve ontwikkeling wil de stad er nu een sportvoorziening van maken.

Sinds februari is de stad na een onteigeningsprocedure eigenaar van de site Focquet, gelegen op de Havenstraat 70. Het familiebedrijf, dat generatoren voor treinlocomotieven produceert, was er al gevestigd sinds de industriële revolutie. Focquet nv was dan ook één van de pioniers in de Vilvoordse industriezone. In 1898 besliste het bedrijf er een fabriek te bouwen om zich uit te breiden en zich toe te leggen op zware mechanische constructies.

“Daarmee heeft de firma Focquet mee de wijk Broek vormgegeven”, legt burgemeester Hans Bonte (sp.a) uit. “De blauwe loods is daardoor een heldere getuige van het industriële verleden van deze wijk. Het is altijd een familiebedrijf gebleven.”Op de site bevinden zich naast de opvallende blauwe loods van liefst 125 meter lang ook nog een aantal ateliers en een conciërgewoning.”Tot 2014 is Focquet in de Zennestad actief gebleven. De loods staat intussen al jaren leeg. Om de haverklap waren er inbraken en vandalisme. Daarom besliste de stad om te onteigenen toen de onderhandelingen met de familie mislukt waren.”

Vilvoorde wil de site nu in afwachting van een definitieve herontwikkeling verhuren als sportvoorziening. Er is een duidelijke visie afgelijnd. “Het moet tijdelijk – voor 5 à 10 jaar – een plek voor ‘urban sports’ worden, met focus op ‘indoor football’ (5 tegen 5)”, aldus Bonte. “Belangrijk daarbij is dat het kansen biedt aan de talrijke Vilvoordse talenten die graag voetballen maar hun weg niet vinden naar de clubs. Diegene die het tijdelijk zal uitbaten, zal er ook wel moeten in investeren. Zo moet het dak gerepareerd worden en de nutsvoorzieningen vernieuwd worden.”

Op lange termijn past de site in de reconversie van de wijk Broek. “We willen er streven naar een mix van wonen en ‘gewone’, meer ambachtelijke, bedrijven. We willen de oude arbeiderswijk een nieuwe dynamiek geven en de leefbaarheid verhogen. De loods en de gebouwen worden via een project van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) ook bekeken vanuit ‘circulariteit’. Daarbij gaat men niet uit van afbreken maar ‘nieuw leven geven’. Het gaat dan ook om een zeer interessant industrieel gebouw. Er zal ook een weliswaar zeer beperkte grondsanering nodig zijn.”

Het projectvoorstel van potentiële tijdelijke huurders moet uiterlijk op 28 juli om 15 uur worden ingediend.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise