Masterplan voor vrijetijdssite Zellik

Het gemeentebestuur gunde de studieopdracht voor de vrijetijdssite in Zellik in het college van 24 april 2020 aan architectenbureaus AREAL en BRUT die voor dit project samenwerken.

De opdracht is tweedelig. Enerzijds wordt er een masterplan opgemaakt voor de zone gelegen tussen de Kloosterstraat, Nachtegaallaan, Molenbos, R0, Brusselsesteenweg en de Frans Timmermansstraat. Anderzijds zal er een nieuw gebouw worden opgetrokken waarin de functies van de huidige afgeleefde
gebouwen langsheen de Noorderlaan (feestzaal, Mixed-Up, Chirolokalen, Den Horinck,…) een nieuwe thuis vinden.
Ook de bibliotheek en de Speel-o-theek krijgen er een onderkomen en er is plaats voor een gezellige cafetaria en eigen terras. De site moet uitgroeien tot een heus gemeenschapscentrum op maat van Zellik. “Met de opmaak van dit masterplan wenst het bestuur de ruimtelijke kwaliteit van het gebied sterk te verhogen. De inrichting van een grote groene publieke ruimte in een deel van de aangeduide zone is één van de belangrijkste doelen. In deze groene zone willen we een buitenruimte creëren waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast hebben we ook oog voor publieke beweegvriendelijke ruimte waar kinderen kunnen klimmen, klauteren en sporten op een informele manier. Een goede mix van rustige plekken, gecombineerd met speel- en beweegzones moet elke Zellikenaar prikkelen om buiten te komen”, legt schepen van Cultuur Geert Heyvaert (CD&V) uit.

Online participatie


Voor de opmaak van het masterplan organiseert het gemeentebestuur begin juli een onlineparticipatiemoment. Ook een antennegroep met stakeholders uit Zellik komt einde juni een eerste keer samen om het masterplan van de site te bespreken. Het nieuwe gebouw wordt een bescheiden en herkenbaar gebouw op maat van Zellik. Een infrastructuur die cultuur laat ontstaan en niet enkel faciliteert en huisvest. Een gebouw dat ontworpen wordt als een culturele infrastructuur in zijn meest essentiële vorm. Het wordt geen voorgeprogrammeerde gestileerde vrijetijdsomgeving, maar een polyvalente en flexibele omgeving aanpasbaar aan het sterk evoluerende cultuurlandschap met een brede waaier aan culturele activiteiten.

Een eerste beeld uit het wedstrijdontwerp. Het ontwerp wordt in de volgende fasen nog verder aangepast.


Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk