’t Opwijks Leven stopt na 48 jaar

Na 48 jaar verdwijnt het wekelijkse huis-aan-huis blad ’t Opwijks Leven. De beslissing van het gemeentebestuur om niet langer ruimte te huren voor zijn eigen berichtgeving, betekent de doodsteek voor een blad dat 48 jaar geleden werd opgestart door de toenmalige Opwijkse cultuurraad. In feite het blad nog ouder want het begon als Opwijk Leeft al in 1968. Maar het verscheen toen maar een paar keer per jaar.

In 1971 werd het blad wekelijks. De leiding was in handen van een redactieraad die wekelijks vergaderde. Stilaan nam bezieler Rob Roels het heft in handen. Hij schreef o.m. een gedetailleerd verslag van elke gemeenteraad. Dat leidde vaak – na een gemeenteraad – in een geanimeerde discussie tussen Rob en politici van diverse pluimage. Roels was een pionier, ook in het technische aspect van het blad. Hij experimenteerde met fotografische technieken om het blad er beter te laten uitzien.

In 1987 werd Roels coördinator van het deeltijds onderwijs in Dendermonde. Hij hing zijn journalistieke pen in de wilgen. Het blad werd overgenomen door Drukkerij De Ridder en ging verder onder de naam ’t Opwijks Leven. Iedereen kon stukken inzenden. Het blad leefde van publiciteit en de som die de gemeente betaalde voor haar berichtgeving.

Toen De Ridder in 2015 met pensioen ging werd het blad overgenomen door een duo uit Lennik. Dat duo liet het blad ongeveer een jaar geleden over aan Heremans Printing uit Lennik. Nu de gemeente niet langer zijn berichtgeving aan ’t Opwijks Leven wil uitbesteden, is het blad niet meer rendabel en stopt Heremans Printing eind deze maand met de publicatie. De komende weken worden dus de laatste nummer van ’t Opwijks Leven bedeeld. De gemeente wil de frequentie van haar eigen infoblad nu opdrijven.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk