Dierenvoedselbank

Iedereen heeft wel al eens gehoord van de voedselbank die voedingswaren uitdeelt aan mensen die het financieel moeilijk hebben. Vanaf nu is er in Opwijk ook een dierenvoedselbank, een uniek initiatief in Brabant. De dierenvoedselbank werd opgestart door enkele vrijwilligers en krijgt alvast de steun van een aantal zaken die dierenvoeding aanbieden.

Wie in armoede leeft vindt dikwijls veel steun bij zijn huisdier. Maar dat huisdier neemt vaak een flinke hap uit het budget. In België heeft gemiddeld 1 op 4 gezinnen een kat en 1 op 5 een  hond. Bij mensen in armoede heeft meer dan de helft een of meer huisdieren. Om hen te ondersteunen starten enkele vrijwilligers in Opwijk een dierenvoedselbank.

Iedereen kan in een situatie terechtkomen waarin hij of zij het financieel moeilijk heeft. Maar als het van Dierenvoedselbank Opwijk afhangt, dan hoeft een huisdier daar niet onder lijden. “Wij verzamelen en verdelen eten voor honden en katten,” vertelt oprichter Tom Bosman. “Voor mensen die het moeilijk hebben is er de voedselbank. Maar voor dieren bestaat zoiets niet, terwijl ook zij nood hebben. In moeilijke situaties loert isolement om de hoek en is een dier soms de enige vriend.”

Dierenvoedselbank Opwijk draait volledig op vrijwilligers. Dierenvoedselpakketten worden één keer per maand kosteloos ter beschikking gesteld van baasjes. Al zijn er wel enkele voorwaarden: “Om beroep te doen op onze dienstverlening moet je in Opwijk wonen en in aanmerking komen voor een voedselpakket van de ‘reguliere’ Voedselbank, het statuut van verhoogde tegemoetkoming hebben voor de ziekteverzekering of (tijdelijk) in een moeilijke financiële situatie verkeren. Je kan ook voor maximum 2 huisdieren voedsel krijgen. En het moet gaan over dieren die al in het bezit zijn,” zegt Bosman. In Opwijk zou het gaan om 50 tot 75 dieren per maand.

Enkele lokale dierenwinkels steunen het project alvast. Dierenvoedselbank Opwijk staat in voor het verzamelen, de stockage en verdeling in pakketten. “De reacties zijn hartverwarmend,” aldus Tom Bosman. “Het is fijn om te ondervinden dat we met een dergelijk sociaal project mensen kunnen bewegen om te steunen.” Ook particulieren kunnen steunen door overschotten van eten te doneren of met een financiële gift. Ook vrijwilligers zijn nog welkom: “We kunnen ook nog steeds helpende handen gebruiken.” De eerste bedeling van dierenvoedsel is gepland in november.

Je kan Dierenvoedselbank Opwijk volgen, steunen en contacteren voor hulp via hun Facebookpagina en website (www.dierenvoedselbankopwijk.wordpress.com), per e-mail via dierenvoedselbankopwijk@gmail.com of telefonisch op 0478 65 00 01.

OPWIJK Dierenvoedselbank

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk