Met EDC-kaart voorrangsbandje voor Plopsaland

Het bestuur zal de verenigingen aanmoedigen om een voordeel te koppelen aan houders van een European Disability Card. Met zo’n kaart ben je erkende gehandicapte in ons land. “Daarmee promoten we inclusie”, zegt N-VA-raadslid Els Van Buggenhout.

De gemeenteraad keurde het voorstel van de Welzijnsraad eenparig goed. Initiatiefneemster Els Van Buggenhout is mama van een zoontje met een aangeboren hersenafwijking. Zij is pleitbezorgster voor de EDC.

Floriaan is twaalf. Hij is mentaal en motorisch gehandicapt. “Waarom zo’n kaart belangrijk is voor hem? Als ik vroeger met hem naar Plopsaland ging, moest ik zijn medisch dossier meezeulen met vermelding van graad van invaliditeit om een voorrangsbandje te kunnen bemachtigen. Bij vertoon van een EU Disabilty-kaart is dat niet meer nodig.”

“De kaart werd in zeven Europese landen, waaronder België, ingevoerd. De doelstelling is om toegankelijkheid van sport-, cultuur- en vrijetijdsbesteding te bevorderen. Hoe dat moet gebeuren moet lokaal ingevuld worden door de organisatoren van bedoelde evenementen.” (Lees verder onder de foto)

Els en Tristan Van Buggenhout edc“Enkele voorbeelden van mogelijke voordelen kunnen zijn: verlaagde tarieven, specifieke begeleiding, voorbehouden (parkeer)plaatsen, een gratis toiletbezoek, een kwartier vroeger naar een optreden of concert mogen gaan om niet door de massa te worden opgeslorpt en vlot een goed plaatsje te bemachtigen.”

“Ik ben er al een paar maanden mee bezig”, zegt Els Van Buggenhout. “Ik stelde vast dat de kaart al in heel wat gemeenten ingang had gevonden, maar nog niet bij ons. Nu de beslissing gevallen is zullen alle Opwijkse verenigingen van het bestaan van bewuste kaart op de hoogte gesteld worden. Ook het Gemeeenschapscentrum stapt mee in het verhaal.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk