Jo 'Kado' wil Opwijk iets terug geven

Kandidaat-prins carnaval Jo ‘Kado’ Van Malderen verzamelde een stapel tweedehandskledij in café De Plets. Om zijn kandidatuur kracht bij te zetten, organiseert hij ook een loopwedstrijd voor travestieten, en staan er een miniprinsverkiezing en een kroegentocht op zijn ‘to do-lijst’.

Jo Van Malderen (22) werd geboren in carnavalsstad Aalst, is ambtenaar in Brussel en slaapt in Lebbeke. Maar zijn sociaal leven speelt zich van kindsbeen af in Opwijk: bij de KSA, in het VKO en in het carnaval.

 

Van waar zijn bijnaam Kado? “Als enig kind kreeg ik thuis alles wat ik maar wenste. De geschenken die ik kreeg, sprongen in het oog. Zo doopten ze mij in Opwijk om tot Jo Kado. Ik beleef er nog steeds een heerlijke tijd. Hier kon en kan ik mezelf zijn.”

Daarvoor is Jo Van Malderen dankbaar. “’Voor al die vriendschap en vreugde wilde ik Opwijk iets teruggeven door iets tofs te organiseren: het inzamelen van kledij. Ik ben lid van de Lapsjaars, maar leden van andere plaatselijke carnavalsverenigingen sprongen spontaan mee in de bres. Voor de vuist vernoem ik: Plankgaas met voormalige prins Hans De Koster, Bescheten en Uitgekleed, de Skave Gaaien, Stik in a gelé en Kanar. Van rivaliteit is hier onder carnavalsverenigingen geen sprake. Ook mijn familie gaf me een stevige duw in de rug: onder meer mijn tante Karine, beter bekend als de gediplomeerde heks van Opwijk.”

Op 14 januari wil ik op de Fläkt een loopwedstrijd – een dragrace – organiseren voor travestieten, al dan niet op hoge hakken. Er is een hindernissenkoers en een sprintwedstrijd over 100 meter. We geven prijzen voor de hoogste hakken en de beste verklede deelnemer. Dat wordt dolle pret. Ik schenk de winnaar een waardebon van 500 euro en ik zorg voor tal van troostprijzen. Daarna is er een afterparty in ‘t Bierhuis.”

De week daarna is het opnieuw prijs. “Dan organiseer ik een miniprinsverkiezing (m/v) voor de jeugd in het Jeugdheem. Per jeugdbeweging hou ik drie prijzen klaar. Tenslotte plan ik op 27 januari een kroegentocht met de bus, waarbij we een bezoek brengen aan alle cafés van Opwijk.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk