Inez De Coninck op de koffie bij Catalaanse president

 Kamerlid en schepen Inez De Coninck (N-VA) mocht op de koffie bij Carles Puigdemont, die al enkele weken in Brussel verblijft nadat de Spaanse regering hem vogelvrij had verklaard. De Catalaanse president wilde van de gelegenheid gebruik maken om van gedachten te wisselen over Europese spoorwegverbindingen. 

 

Het kaderlid uit Opwijk kreeg een opmerkelijke en vleiende uitnodiging in haar bus. Ze mocht op de koffie bij de Catalaanse president Carles Puigdemont en een paar van zijn ministers die Spanje ontvlucht waren en op die manier voorkwamen dat ze in de cel belandden. Ze zijn in de Europese hoofdstad om de Europese instanties warm te maken voor de Catalaanse zaak.

 

“Het is bewonderenswaardig hoe Puigdemont zich blijft inzetten voor zijn land. “Met mij wou hij het hebben over meer internationale samenwerking inzake spoorwegen”, aldus Inez De Coninck, die het er met hem volkomen over eens is dat nog te veel goederen over de weg worden vervoerd.

 

“Belgi√ę is met de haven van Antwerpen een belangrijke bestemming voor goederenvervoer per spoor. Er zijn nog te veel goederen die via vrachtwagens worden getransporteerd. Een groot deel daarvan kan perfect per spoor op de juiste bestemming geraken. Mocht dat gerealiseerd worden, dan kan dit de files grotendeels kleiner maken.”

De Catalaanse president kaartte het gebrek aan spoorinvesteringen aan in zijn regio. “De Spaanse regering beloofde te investeren, maar zij kwam haar belofte niet na. Mede omdat men die investeringen niet wil laten uitvoeren door een regionale overheid. Het gevolg is dat er niets gebeurt en dat dit nefast is voor de plaatselijke economie. De haven van Barcelona verdient een betere verbinding met de rest van Europa, maar de Spaanse overheid houdt het been stijf.”

Inez De Coninck was onder de indruk van Carles Puigdemont. “Hij bewijst een echte staatsman te zijn die voor zijn regio en zijn bevolking opkomt.”

 

Carles Puigdemont werd in januari 2016 verkozen tot 130ste president van Cataloni√ę. Op 29 december wordt hij 55. Op 27 oktober 2017 liet hij na een referendum het Catalaans parlement de onafhankelijkheid van Cataloni√ę uitroepen. Hij werd prompt uit zijn ambt ontzet. Op 30 oktober ‘vluchtte’ hij naar ons land.

 

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk