Brabantse burgemeesters willen slimme regio Halle-Vilvoorde

Het Toekomstforum Halle-Vilvoorde groepeert 35 Brabantse gemeentes uit Halle-Vilvoorde. Zij werken samen op diverse gebieden. Dat willen ze nu ook doen om innovatieve toepassingen te zoeken en toe te passen voor een meer duurzame, efficiĂ«ntere, goedkopere, tijdbesparende werking en dienstverlening. De burgemeesters, verenigd in het Toekomstforum Halle-Vilvoorde, menen dat het hoog tijd is om hun steden en gemeenten ‘future proof’ te organiseren.

Vandaag (woensdag 20 december 2017) werd het startschot gegeven voor een samenwerking aan deze slimme regio Halle-Vilvoorde. Minstens 30 lokale besturen bundelen de krachten om gezamenlijk de uitdagingen voor de streek te formuleren, om vervolgens een actieplan op te maken en uit te voeren. De samenwerking maakt technologische investeringen met een voldoen

de schaalgrootte mogelijk. En er kan makkelijker bijkomende expertise worden aangetrokken.

Eerst wordt een voorbereidingstraject doorlopen onder begeleiding van IMEC/VUB. Gelijktijdig met het uitzetten van de strategische route zal Toekomstforum inspelen op enkele slimme toepassingen. Hierdoor wordt het concept van een slimme stad of gemeente concreet en tastbaar. Mogelijke voorbeelden hiervan zijn: een gezamenlijke opvolgsysteem voor evenementen, nieuwe aanpak van ‘backoffice’ functies, een applicatie om fietsgebruik te stimuleren, moduleerbare openbare verlichting, 


Door de ondertekening van de intentieverklaring ‘Samenwerken aan een slimme regio Halle-Vilvoorde’ geven de lokale besturen van de centrumregio van Vlaanderen het startschot voor een vernieuwde ontwikkeling van nieuwe inzichten en toepassingen, die het leven voor de gemeente, haar burgers en bedrijven zal verrijken.

 

Topartikels bij Goeiedag.be