Grimbergse arts ijvert voor vrijlating ter dood veroordeelde collega

Gerlant van Berlaer, spoed- en kinderarts in het UZ in Brussel en gemeenteraadslid voor sp.a in Grimbergen, blijft zijn Iraanse collega Prof Ahmadreza Djalali met alle middelen verdedigen. Prof Ahmadreza Djalali werd in Iran ter dood veroordeeld omdat hij een ‘spion voor IsraĂ«l’ zou zijn. Djalali is naast Iraans ook Zweeds staatsburger en een gerespecteerd wetenschapper, arts gespecialiseerd in ‘rampengeneeskunde’. Hij is tevens gastdocent aan de Vrije Universiteit Brussel.

REGIO Gerlant Van Berlaer klein
Kinder- en spoedarts Gerlant van Berlaer

Bij één van zijn vele bezoeken aan zijn geboorteland Iran werd hij gearresteerd en beschuldigd van verraad. Hij zou als spion gewerkt hebben voor de Mossad (de Israëlische inlichtingendienst) en een aandeel hebben gehad in de moord op twee Iraanse nucleaire specialisten. Tien maanden na zijn arrestatie werd hij ter dood veroordeeld.

Onlangs zond de Iraanse staatstelevisie een video uit waarin Ahmadreza Djalali bekentenissen aflegt. Maar de echtgenote van de Iraans-Zweedse professor weerlegt deze video die Ahmadreza Djalali verplicht moest laten opnemen, bijna een jaar geleden, toen zijn ondervragers zijn vrouw en kinderen bedreigden.

Ondertussen hebben reeds meer dan 270.000 mensen een petitie getekend voor de vrijlating van de gevangen professor. Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft aan de Iraanse ambassadeur een verzoek overhandigd om gratie te verlenen aan Ahmadreza Djalali. 79 laureaten van de Nobelprijs (onder hen veel winnaars in de domeinen wetenschappen en geneeskunde) tekenden een brief voor de vrijlating van hun collega.

Er wordt ook gerekend op Federica Mogherini, de Hoge Vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken, om druk te zetten op Iran. In het Vlaamse Parlement keurden meerderheid en oppositie een resolutie goed die Europa oproept nieuwe sancties tegen Iran in te stellen als de doodstraf van Djalali zou uitgevoerd worden. Ondertussen hebben experts van de Verenigde Naties Iran opgeroepen om de doodstraf te herroepen en de geleerde onmiddellijk vrij te laten. (jvm)

De petitie kan je hier tekenen:

https://www.change.org/p/hassan-rouhani-urgent-justice-and-freedom-for-ahmadreza-djalali-md-emdm-phd