Pastoor boos over mogelijke afschaffing tv-missen

Pastoor Johan Goossens is boos op minister Sven Gatz. Die wil namelijk dat de VRT geen misvieringen meer uitzendt. “Als ik in het rusthuis kom, krijg ik niks dan ongeruste reacties. Want voor zieken en bejaarden – en dat zijn er best veel – is het de enige manier om de mis nog te kunnen volgen. Daarom vind ik dat wij moeten reageren.” De pastoor roept op Facebook op om een petitie te tekenen. Vanuit de Grimbergse basiliek worden geregeld missen op Eén en Radio 1 uitgezonden.

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) gooide vorige week de knuppel in het hoenderhok. Volgens hem behoort het uitzenden van religieuze erediensten ‘niet tot de kerntaken en ook niet tot de autonome beslissingsbevoegdheid’ van de VRT. “Een eredienst uitzenden is geen redactioneel programma”, stelde hij in het Vlaams Parlement. Gatz verkiest dat er geen religieuze erediensten meer uitgezonden worden. Hij wil daarover in gesprek gaan met de openbare omroep na Nieuwjaar.

Pastoor Johan Goossens is niet te spreken over de intenties van Gatz. “Het zou spijtig zijn voor zij die niet meer naar de kerk kunnen komen. Omdat ze in het ziekenhuis liggen of omdat ze het op hun oude dag niet meer kunnen. Via de televisie of radio kunnen ze echter toch nog de mis volgen en meevieren. Dan zijn ze op die manier toch ook verbonden met ons. Al wat te maken heeft met religie in media wordt echt gekortwiekt. Eerder werden ook al de licenties van de katholieke radiozenders Radio Maria en Radio Spes ingetrokken. Eind dit jaar is het voor hen al voorbij.”

“Voor mensen die altijd naar de mis gingen en nu niet meer kunnen gaan zou dit heel erg zijn”, vervolgt Goossens. “Het is niet alleen een traditie maar ook een belangrijk stuk van hun leven dat hen op die manier wordt ontnomen. Daarom vind ik dat wij moeten reageren. Als ik in rusthuis kom, merk ik nu al de ongerustheid. Mensen klampen mij aan. ‘Zo spijtig dat we u niet meer gaan zien op televisie’, krijg ik te horen.”

“Ik kan mij best inbeelden dat er mensen zijn die er geen belang aan hechten aan die tv-missen. Maar het staat hen vrij om te kijken of niet. Ik kijk ook naar sommige programma’s niet. Maar daarom mogen ze nog wel bestaan… Hopelijk zegeviert het gezond verstand en komt het zo ver niet.” Vanuit de Grimbergse basiliek worden jaarlijks zo’n drie missen op Eén uitgezonden en er zijn ook vijf uitzendingen op Radio 1, vorige zondag nog.

Intussen roept Goossens via zijn Facebookpagina op om de online petitie gelanceerd door het christelijke opinieweekblad Tertio te ondertekenen. Bijna 1.500 mensen deden dat intussen al onder het motto ‘zingeving heeft een legitieme plaats op de openbare omroep’.

Gatz’ standpunt kwam er nadat de VRT bekendmaakte voortaan ook twee islamitische erediensten per jaar uit te zenden. De VRT zelf beschouwt het uitzenden van die religieuze vieringen als ‘een service’.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise