Bonte sluit café De Groote Markt voor 5 maanden

 

Café De Groote Markt in Vilvoorde moet voor vijf maanden noodgedwongen de deuren sluiten. Voor de derde keer in evenveel jaar tijd werd namelijk drugs aangetroffen in het café. Voor burgemeester Hans Bonte (sp.a) is de maat vol. “Het is een drastische maatregel om iemands loon voor vijf maanden af te nemen, maar de uitbater was gewaarschuwd”, klinkt het.

Midden november voerde de politie een preventieve drugscontrole in verschillende horecazaken in de Zennestad uit. Tijdens die controle werden in café De Groote Markt op de Grote Markt sporen van cocaïne aangetroffen in de toiletten en in de bergruimtes van die toiletten. “Het is echter niet de eerste keer dat de politie drugs vond tijdens een controleactie”, weet burgemeester Hans Bonte (sp.a). “Drie jaar geleden was dat ook al eens het geval, net als op 21 maart 2015. We hebben de uitbater toen gewaarschuwd dat dit niet meer door de beugel kon. Er werden processen-verbaal opgemaakt, maar dat haalde blijkbaar niets uit. Vorige maand was het namelijk een derde keer prijs.”

Omdat de uitbater al herhaaldelijk aangemaand werd om iets te doen aan de drugsproblematiek, maar daar zichtbaar geen rekening mee hield, heeft Bonte nu beslist om het café voor vijf maanden te sluiten. “De maat is vol”, klinkt het kordaat. “We hebben een gesprek gehad met de uitbater en hij gaf zelf toe dat er een probleem is. Hij zei ook wel meteen dat het onmogelijk is om al zijn klanten in de gaten te houden terwijl hij achter de toog staat. Maar volgens ons zijn er voldoende indicaties dat hij niet krachtdadig genoeg optrad tegen zijn cliënteel. Ik vind het zelf ook een drastische maatregel om het loon van een café-uitbater voor vijf maanden af te nemen, maar we waren een beetje ten einde raad. We kunnen hem namelijk niet blijven waarschuwen dat hem een sluiting boven het hoofd hangt. Na drie keer vond ik het welletjes. Het is volgens mij de enige mogelijkheid om de drugsproblematiek in het café te stoppen.”

In principe kan de café-uitbater de beslissing van de stad aanvechten bij de Raad van State, al heeft hij volgens Bonte weinig kans op slagen. Het is momenteel nog onduidelijk of de uitbater naar de Raad van State zal stappen.

Volgens de burgemeester is het de eerste keer dat hij een café op basis van de drugswet sluit. De voorbije jaren moesten cafés Copacabana en The Royal Lounge al voor meerdere maanden sluiten. Copacabana moest dicht wegens een schietincident (november 2014) en het uitbaten van de zaak zonder vergunning (april dit jaar), terwijl The Royal Lounge noodgedwongen de deuren moest sluiten wegens het overtreden van verschillende wetten (november 2014) en het negeren van het sluitingsuur (oktober 2016). Ondertussen is café Copacabana nog steeds dicht omdat er maar geen overnemer gevonden wordt. Bovendien moet er een nieuwe exploitatievergunning verleend worden alvorens de kroeg de deuren mag heropenen.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!