De Linde niet veilig voor opvang vluchtelingen

 

Er mogen geen vluchtelingen uit het Maximiliaanpark in Brussel worden opgevangen in de jeugdlokalen in De Linde. Dat heeft de gemeente beslist op basis van het brandweerverslag. Vrijwilligers van ‘Warm Meise’ wilden er tot maart 10 à 20 mensen een slaapplek geven. “Maar het is niet veilig om in die lokalen te overnachten”, zegt burgemeester Jos Emmerechts (CD&V). De initiatiefnemers blijven ontgoocheld achter. “Nu zitten we hier met al die hulpgoederen.” Ze willen nu proberen om de lokalen toch gekeurd te krijgen en later met de opvang van start te gaan.

‘Warm Meise’ heet het initiatief van vrijwilligers die zich inzetten voor de vluchtelingen in het Maximilaanpark. “We willen tijdelijke nachtopvang voor tien tot 20 mensen voorzien”, legt coördinatrice Veronique Pochet uit. “We geven hen een bed en een ontbijt. En daarna brengen we ze terug. Het gaat om een bestaand Brussels burgerinitiatief waar we ons bij aansluiten. Daarbij worden vluchtelingen om beurt opgehaald om ergens te overnachten. Ze worden in het Maximiliaanpark weliswaar voorzien van maaltijden maar slapen toch buiten en dat is in deze periode onmenselijk.”

Het zou een kleine moeite zijn om het initiatief uit te breiden, dachten de vrijwilligers. “We zochten een gebouw en de chiro stelde hun lokalen voor. Heel veel mensen willen ook helpen. Onze nochtans besloten groep telde al gauw 80 leden.”

Pochet ondervindt echter ook dat het initiatief tegenstand oproept. “Dat is jammer. Er gebeurt nochtans een screening vooraf zodat we niet zomaar om het even wie meenemen. Uit ervaring weten we ook dat die mensen vooral heel moe zijn. Ze willen een douche nemen en zo snel mogelijk gaan slapen. Ze denken er ook niet aan om in Meise te blijven. Hier is er niks voor hen. Ze willen daarna gewoon zo snel mogelijk terug naar het park.”

De voorbije dagen wrong het echter al op politiek vlak omtrent de mogelijke komst van de vluchtelingen. N-VA wil niet van het initiatief weten en stemde tegen in het college. Er leek zich een politiek probleem te gaan stellen en in die zin komt het negatieve brandweerverslag als geroepen.
“We moeten dat involgen en kunnen dus geen toestemming geven”, zegt burgemeester Jos Emmerechts (LB+). “Er kan niet in die lokalen geslapen worden wegens niet brandveilig. Zo is er geen automatisch branddetectiesysteem, geen vaste telefoonlijn en er zijn nog een aantal opmerkingen. Ik heb mij rond deze kwestie terughoudend opgesteld en wilde eerst het verslag van de brandweer en het advies van de politie afwachten. Die zijn er nu en de opvang komt er dus niet. Er zijn ook geen andere mogelijke locaties in de gemeente die in aanmerking kunnen komen.”

Voor de vrijwilligers die gisteren dachten te starten met hun initiatief is de weigering een klap. “We waren net klaar met alles te poetsen en klaar te zetten”, zucht Pochet. “Dit is dan ook een grote ontgoocheling. We gaan ervan uit dat de brandweer objectieve argumenten heeft maar zouden het verslag toch graag zelf te zien krijgen. Hopelijk is het iets dat we zelf in orde kunnen brengen, rookmelders ofzo. Dan kunnen we later eventueel toch starten…”

“We hadden hier alles al voorzien: onderlakens, lakens, 200 handdoeken, honderden kledingstukken en ontbijt voor een gans leger. Er zijn zo veel giften binnengekomen dat het ondenkbaar is dat we dit niet gaan kunnen doen. Nochtans hebben we ook geen oproep gelanceerd. Dit is allemaal het resultaat van mond- aan mondreclame. We hopen constructief met de gemeente te overleggen zodat we toch tot een oplossing kunnen komen. De inwoners van Meise hebben alvast getoond dat ze bereid zijn om andere mensen te helpen.”

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise