Samen buurten tegen totaal isolement

De Vlaming heeft steeds minder oog voor sociale contacten. Minder dan een derde van de bevolking heeft nog dagelijks contact met zijn buren. Om dat te verhelpen, schreef Opwijkenaar Tom Bosman een gids om straat- en buurtfeesten te organiseren: “Samen buurten”.

 

Tom Bosman schreef de 43 bladzijden tellende brochure op basis van ervaringen met het buurtcomité van de Bunderstraat in Opwijk.

“Die wil ik graag delen met burgers die met een buurtfeest willen starten. De tips zijn bruikbaar in Opwijk, maar zeker ook in andere gemeenten. Een deel schreef ik speciaal voor Opwijk, maar het grootste deel zijn algemene zaken die ook elders toepasselijk zijn”, zegt de auteur.

“Het is de eerste gratis gids die zo uitgebreid ingaat op de verschillende aspecten van een buurtfeest”, verzekert hij. “Ik geef praktische tips over zowat alle aspecten van een straat- of buurtfeest, van communicatie over verzekeringen tot handvatten om af te spreken. Mijn bedoeling is om mensen aan te zetten tot het organiseren van buurtfeesten, maar ook om ervaringen te delen en om de drempel te verlagen.”

“Vijftien jaar lang peilde de studiedienst van de Vlaamse overheid naar de onderlinge sociale contacten en het verenigingsleven van de Vlaming”, weet Bosman. “De conclusie is dat de intense onderlinge contacten met vrienden, familie en buren langzaam maar zeker afglijden. Minder dan een derde van de bevolking heeft nog dagelijks contact met zijn buren. Een op de zeven Vlamingen heeft weinig tot geen contact met familie, wat volgens de studie wijst op ‘een lichte toename van sociaal isolement en vereenzaming’. En dat probleem verhoogt nog met de vergrijzing van de bevolking. Sociale contacten zijn een zeer belangrijke tegengif voor eenzaamheid.”

“In de brochure schrijf ik bijvoorbeeld dat de voorbereiding het belangrijkste deel is van het feest. Je hebt geen grote groep nodig in je organisatie. Sommigen willen zich maar voor een specifiek deel engageren.  Je moet ook nadenken over een goede datum, en nagaan of er op jouw datum geen groot evenement in de gemeente plaatsvindt.”

INFO

De brochure is gratis beschikbaar op www.inzet-opwijk.be

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk