Verbroedering met Amarasti houdt op te bestaan

De Verbroederingssamenwerking Opwijk & Roemeni√ę, houdt op te¬†bestaan. “Ik heb spijt dat het stopt”, aldus voorzitter Jeanne Wouters. “Het saldo op de rekening (1.585 euro) maken we over aan de ‘Wereld van Indra’, een hulporganisatie voor jongeren.”
“De verbroedering ontstond na de revolutie in 1989”, zegt Vincent De Pauw, zoon van Jeanne Wouters (79) en ex-voorzitter van de vzw. “We zijn in 1990 officieel van start gegaan en bestaan dus 27 jaar. Rob Roels reed als eerste naar Roemeni√ę. Benoit Hermans, die het RK voorzat, werd ook voorzitter van de vzw VSOR. Het Opwijkse adoptiedorp werd Amarasti”.
“Vijftien jaar lang brachten we hulpgoederen naar daar. Ik nam het roer van Benoit Hermans over en we zijn gestopt met het aanvoeren van materi√ęle hulp. We wilden van dan af liever projecten uitvoeren, zoals een schooltje of een dispensarium bouwen, een speeltuin inrichten, een vrouwenvereniging op poten zetten, een apotheek inrichten, het gemeentehuis opkalfateren. We wilden ook een jeugdhuis uit de grond stampen, maar dat is niet gelukt. We kochten computers voor hen aan en die vielen wel in goede aarde.”
Toen Vincent het niet meer zag zitten, nam zijn moeder het nog een tijdje van hem over. Jeanne Wouters: “Ik ben er 25 keer geweest. Ik was er thuis. Wat mij bekoorde, was de oneindige rust die er heerste. Ik heb spijt dat we moeten stoppen, maar ik ben te oud geworden om nog verder te doen.”
Vincent De Pauw zegt een paar keer zwaar ontgoocheld geweest te zijn in het Roemeens adaptiedorp en zijn inwoners. “Zeker met het jeugdkamp dat we hier voor hen zouden organiseren. We hadden alles geregeld, sponsoring gezocht, gastgezinnen gevonden. Toen ik een maand vooraf vernam dat ze niets hadden voorbereid en dat hun burgemeester zelfs niet op de hoogte was, hebben we alles afgeblazen.”
Het saldo op de rekening, 1.585,62 euro, neemt ‘De Wereld van Indra’ dankbaar in ontvangst. “We wensten ons geld liever te besteden aan een plaatselijke vereniging”, aldus Vincent De Pauw.
“Via de Welzijnsraad leerde ik deze vereniging kennen. Zij vangen jongeren op, die het even niet meer zien zitten.”
“Vijf per dag en 12 tot 14 op √©√©n week”, zeggen Inge Coolen, Bart Deroover, Tim Uyttersprot en Floris Van den Broeck van De Wereld van Indra.”¬†Vermits we de dagprijs verlaagd hebben van 25 tot 15 euro, hebben we meer werkingsmiddelen nodig. Dat geldt komt goed van pas.”
Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk