Leo en Hilde bakken al 25 jaar frietjes

Op 1 augustus bestaat Frituur De Ring precies 25 jaar. Zo lang geleden al openden Leo en Hilde aan de Duizendpootrakkers een frietkraampje. Iedereen vroeg zich toen af: ‘wie zijn die mensen en wat bezielt jen om hier een frietkraam neer te poten?’ Maar iedereen heeft ongelijk gekregen: De Ring vond na drie jaar onderdak in een nieuwbouw aan de parking aan het kerkhof en bouwde aan een goede reputatie en een groot cliënteel.

“Ge moet uw zaken ‘soigneren’: we snijden onze frietjes zelf zodat ze sappig zijn en het ossenvet dat we gebruiken om te bakken is altijd proper, geen vuiligheid, geen aanbaksels, niks. Ge moet ook uw vuren proper houden en de klanten vriendelijk, correct en snel bedienen”.

Stunten

Dat bedienen laat Leo aan Hilde over. De eerste jaren van de frituur stonden ze er alleen voor maar dat was niet houdbaar. Er moest dringend uitgekeken worden naar helpende handen. “Toch is het moeilijk om goede mensen lang in dienst te houden. Onderschat het niet, het is hard werken in een frituur”.

Leo zat nooit om een stunt verlegen. “Bah stunts? In het jaar 2000 hebben we samen met kandidaat carnavalprins Dirksken een wereldrecordpoging ondernomen om in het Guiness Book of Records te komen: de grootste frietzak ter wereld. Er gingen 182 kg frietjes in een héle grote papieren zak. Dertien honderd mensen betaalden een entrée om daar te komen naar kijken in een grote tent. De Opwijkse Gatspoëters (de vereniging die al 18 jaar het Opwijkse carnaval organiseert) deden daar een goede zaak aan en de reclame voor onze frituur was natuurlijk ook meegenomen”.

Gratis kleine pakjes à volonté

Ook nu zullen Hilde en Leo hun verjaardag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Van 2 tot 7 augustus zijn er gratis kleine pakjes friet à volonté. “Waarom enkel kleine pakjes?” zegt Leo, “Gewoon omdat wij uit het verleden weten: als het gratis is mensen om jumbo’s vragen om daarna de helft weg te gooien. Dat kan niet de bedoeling zijn”.

Dat kan inderdaad niet de bedoeling zijn want alle frietjes worden met liefde gebakken en geschud. Want dat is nog steeds het handelsmerk van Frituur De Ring: als je staat aan te schuiven dan kan je genieten van het ritmisch geratel van de frietjes die opgeschud worden. Wij hebben het ooit eens geteld: achtentwintig keer! Hilde, Leo en dochter Joke verwelkomen u graag tussen 2 en 7 augustus.

Bedenking bij de foto: Heeft Leo een tweelingsbroer of kan je in De Ring een speciale Pokémon vinden ?