Minister Weyts tankt aardgas

Hoog bezoek in Opwijk. Minister Ben Weyts (N-VA) kwam naar Opwijk om er als eerste aardgas te tanken aan het nieuwe DATS 24 tankstation aan de Okay, op de hoek van de Steenweg op Vilvoorde en de Steenweg op Merchtem.  DATS 24 is (net als Okay) een dochteronderneming van de Colruytgroep.

DATS 24 trekt resoluut de kaart van aardgas als overgangsbrandstof naar waterstof en wil tegen 2018 niet minder dan 65 aardgastakstations in België bouwen. Opwijk was het negende in Vlaams-Brabant. Rijden met aardgas vermindert de uitstoot van CO² met 12% (tegenover dieselwagens) en de uitstoot van fijn stof met 90%.

Milieu

Auto’s op waterstof stoten helemaal geen schadelijke gassen of fijn stof uit.  “Dat is dus de toekomst maar die ligt nog 15 tot 20 jaar van ons af,” zegt Filip Van Landeghem, directeur Expansie van de Colruyt Group.

Ben Weyts, minister van Mobiliteit en van de Vlaase Rand, was enthousiast over de verwezenlijking van een aardgastankstation in Opwijk. Hij prees de milieu-inspanningen die Colruyt doet om de ‘kip of het ei’ patstelling te doorbreken. Er zijn nog weinig wagens die op aardgas rijden omdat er weinig tankstations zijn en er zijn maar weinig tankstations met aardgas omdat er weinig wagens op rijden. Maar door te investeren in een net van aardgastankstations wil DATS 24 deze patstelling doorbreken.

Burgemeester Albert Beerens kondigde aan dat de gemeente het goede voorbeeld wil geven en twee dienstwagens op aardgas wil aanschaffen: “Het helpt ons om de milieudoelstellingen van de burgmeestersconvenant te bereiken en levert ons een besparing van 20 tot 30% op aan besparingskosten”.

Tanken

Na al die enthousiaste speeches was het tijd om de daad bij het woord te voegen. De hele stoet notabelen trok van de kantine van De Sjoeters (Voorzitter Patrick De Smedt is niet alleen voorzitter van het OCW maar ook medewerker van de Colruyt Group) Weyts mocht er een wagen van DATS 24 voltanken. Dat neemt niet meer tijd in beslag dan een tankbeurt voor benzine of diesel, zo wees de praktijk uit.

In het nieuwe tankstation kan je naast aardgas ook benzine of diesel tanken.