Opwijk is hartveilige gemeente

Een incident in de gemeentelijke sporthal, een tijdje geleden, bevestigt het: met AED-toestellen kunnen levens gered worden. Het leek dan ook een logische zaak dat het gemeentebestuur besloot het aantal defibrillatoren in de gemeente uit te breiden. Zo zou er aan elke parochiekerk een AED-toestel komen door elk jaar een nieuw toestel aan te kopen.

Maar Opwijk deed meer. Op voorstel van het Rode Kruis Opwijk ging de gemeente voor het label ‘hartveilig’. Daarvoor moest aan drie voorwaarden voldaan zijn. Zou voldoet Opwijk met drie defibrillatoren aan de eerste vereiste dat er minstens één toestel is dat publiekelijk toegankelijk is. Daarnaast heeft Opwijk de bevolking gesensibiliseerd met o.m. opleidingssessies waaraan 49 Opwijkenaars deelnamen. Tenslotte heeft minstens 10% van het personeel van gemeente en OCMW een cursus reanimatie of defibrillatie gevolgd.

Frans De Smedt, van het Rode Kruis Opwijk, mocht dan ook een plakket ‘hartveilige gemeente’ overhandigen aan burgemeester Albert Beerens en OCMW-voorzitter Patrick De Smedt. Beerens beloofde het kleinood een goed zichtbare plaats te geven aan de gevel van GAC I.