Heemkundige wandeling langs oorlogsverleden

‘Er zijn in Opwijk tijdens de eerste wereldoorlog geen grote veldslagen geleverd maar toch zijn er een aantal gebouwen met een oorlogsverleden,’ vertelden een van de gidsen van de Heemkring Opwijk Mazenzele bij de start van de heemkundige wandeling.

Vervolgens werden de aandachtige toehoorders langs verschillende gebouwen gebracht die een rol speelden in de eerste wereldoorlog. Het eerste in de rij was het klooster waar, aan het eind van de oorlog, meer dan 200 Duitse soldaten waren ondergebracht. Dat was niet erg naar de zin van de kloosterzusters.

De Duitsers leefden er maar op los, stalen alles wat niet vastlag en vierden zelfs het einde van de oorlog in het klooster. Na hun vertrek hadden de nonnetjes nog een week werk om de ‘stal’ die ze hadden achter gelaten, weer op te ruimen.

Dit en andere verhalen waren legio tijdens de heemkundige wandeling die bijna 2 uur duurde. Bovendien kreeg elke deelnemer nog een uitgebreide documentatie mee, voor onderweg en voor thuis.